Каква је будућност односа Србије и Македоније?

У Скопљу су почели преговори о формирању Владе. Мандатар, лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев разговарао је са председником Демократске уније за интеграције Алијем Ахметијем. Не о ресорима већ о, кажу, принципима функционисања Владе. Чека се и њен курс када је реч о односима са Србијом.

Сусрет мандатара и лидера албанске партије ДУИ први је корак ка новој македонској влади. Лидери странака које ће је чинити, без изјава.

СДСМ-ов програм рада Владе регионом се бави у једној реченици – фокус ће бити на регионалној и добросуседској сарадњи. Иако председник сматра да између Србије и Македоније нема отворених питања, отворено се разликују ставови о Косову, које је та земља признала. Гласала је за његов пријем у Унеско 2015.

Став СДСМ-а је да ће Македонија бити уздржана током гласања, међутим, на наше питање нису прецизно одговорили да ли ће остати при томе уколико албанске партије које ће у Владу с тим не буду сагласне.

"То је став СДСМ-а. Влада ће после усагласити став о гласању у Унеску. Не бих желео да спекулишем о одлуци Владе, која још није основана", каже Петре Шилегов из СДСМ-а

У Владу ће најмање две, а можда и све три албанске партије са којима је СДСМ обезбедио већину.

"Он је у скуту Албанаца и његова подршка је многоструко условљена...", додаје аналитичар Александар Пандов.

"Став Заева је да ће бити неутралан јер су му суседи и Албанија и Србија. Мислим да је то правилан став", каже Драгиша Милетић из СНС-а у Македонији.

Иако билатерални односи по раздвајању нису одмах успостављени, Србија признаје Македонију под њеним уставним именом, без префикса "Бивша Југословенска Република". У тој земљи живи 35.000 Срба.

"Мислим да су изјаве које су даване резултат конфузија око формирања владе, мислим да су односи добри, могу бити одлични", поручује Драган Милосављевић из Културно-информативног центра Срба "Спона".

"Прво, Скопље је у троуглу Београд–Скопље–Приштина. Имајући у виду да Заев влада са неколико албанских странака са којима се договара о заједничкој агенди, он ће имати различит однос према Косову него што Београд то очекује. То је прва искра због које мислим да ће односи остати у некаквим тензијама. Друго, сад у Скопљу и Београду нису сестринске партије из исте европске коалиције, него им је идеологија мало различита", каже аналитичар Петар Арсовски.

Прилика за сусрет званичника могла би да буде 24. маја у Бриселу, где је висока представница ЕУ позвала премијере са Западног Балкана. Да ли ће, уз актуелног македонског премијера, бити позван и мандатар, за сада је само предмет спекулација.

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 20. мај 2017, 20:20)
Predrag [нерегистровани]

Makedonija

Srbija i Makedonij su sekularne drzave. Pitanje crkve treba da resavaju svestena lica ne politicari

(субота, 20. мај 2017, 01:23)
anonymousAlbanac [нерегистровани]

Kako

Kako bre nema otvorena pitamja zar pitanje crkve je reseno

(петак, 19. мај 2017, 23:55)
Stefan [нерегистровани]

Nezavisnost

Pa kakve odnose budu zeleli veliki sa zapada tako ce nam i biti. A sto se Makedonije tice zar su do sada bili dobri? Ne srba i makedonaca kao 2 naroda nego kao dve zemlje?

(петак, 19. мај 2017, 21:31)
anonymous [нерегистровани]

Kako zapad hoce, mora tako.

Za zapad je vazno da umanji uticaj rusije i njenih prijatelja, bez obzira na posledice.