Скупштина Србије о финансијским законима

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о више финансијских закона међу којима су предлози закона о давању државних гаранција за кредите Немачке развојне банке "Електропривреди Србије" и "Електромрежама Србије". Скупштина ће наставити рад расправом о амандманима у понедељак у 10 часова.

Влада Србије је "под меким притиском ЕУ да повећа цену струје", али "покушава да држи избалансирану цену струје имајући у виду тржишну цену и социјалну ситуацију", рекао је у Скупштини министар рударства и енергетике Александар Антић.

Антић је тиме реплицирао посланику Милораду Мирчићу (СРС) који је у расправи о давању државних гаранција за кредите Немачке развојне банке KFW које ће користити "Електропривреда Србије" и "Електромреже Србије", рекао да ЕУ намеће Србији цену струје и технологију у заштити животне средине, па би тако Србија могла постати технолошки зависна.

Министар је рекао да се десет милиона евра годишње даје из буџета да би се платила струја и гас за око 60.000 најсиромашнијих грађана.

Антић је рекао и да Србија штити животну средину, пре свега, због себе и да "није добро када се ствара таква атмосфера у јавности да се то чини због ЕУ".

Посланик Горан Ћирић (ДС) истакао је да посланици нису добили на увид споразуме ЕПС-а и ЕМС-а са KFW о кредитима, па се не може закључити колико ће се новца од тог зајма одвојити за радове, а колико ће бити плаћени консултанти у ЕПС-у.

"Нико не оспорава труд људи који раде у ЕПС-у, али недавно је издвојено 200 милиона евра за реструктурирање и корпоративизацију ЕПС-а, а не знамо шта је до сада урађено, осим да је производња струје у првом кварталу пала за 18 одсто" рекао је Ћирић и додао да нови зајмови повећавају и јавни дуг.

Антић је реплицирајући Ћирићу рекао да производња струје у ЕПС-у није пала 20 одсто, већ укупно 14,5 одсто, а само производња у хидроелектранама пала је за 14 одсто, док је производња угља смањена за 10,1 одсто.

"Производња струје је пала само у односу на прошлу рекордну годину када је произведено 36.650 гигават сати, а у последњих 15 година просечна производња је била 33.700 гигават сати", рекао је Антић.

Истакао је да није задовољан тиме што се "неки елементи у ЕПС-у нису брже решавали", али да је у реструктурирању до сада од 14 предузећа направљено једно и за толико је смањен број директора.

Додао је да је у току процена имовине ЕПС-а, а када се заврши та компанија ће постати затворено акционарско друштво.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да се јавни дуг Србије смањује и да може да се израчуна у сваком тренутку зависно од курсева валута јер је 40 одсто у еврима, а 30 одсто у доларима.

"Кредит од 200 милиона евра који је узет од Европске банке за обнову и развој није ново задужење, већ је узет да би се рефинансирали стари дугови", рекао је Вујовић.

Додао је да се спецификација трошкова за "отпепељавање" у Термоелектрани "Никола Тесла А" и повећање енергетске ефикасности у преносном систему може тражити од ЕПС-а и ЕМС-а.

Вујовић је истакао да ће по тим уговорима каматна стопа за неискоришћена средства бити 0,25 одсто годишње.

Мартиновић: ДС злоупотребљава хеликоптерску несрећу

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић оптужио је ДС да већ годину дана покушава да политички профитира на смрти људи који су погинули у хеликоптерској несрећи 13. марта 2015. године.

Мартиновић каже да је један од предлога ДС-а на свакој новој седници када се утврђује дневни ред да се утврди наводна одговорност премијера Александра Вучића, бившег министра одбране Братислава Гашића и министра здравља Златибора Лончара зато што су "наводно желели смрт пилота који су спасавали болесно дете".

У скупштинској расправи, Мартиновић је рекао да се на жалост десила несрећа на којој ДС жели да приграби неки политички поен и то на, каже, људима који су трагично страдали у покушају да спасу болесну бебу.

Мартиновић наводи и да је народ проценио ДС као кукавице јер су, додаје, само хтели да уграбе неку политичку ћар на чињеници да је неко умро.

На то је реаговао шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић који је председавајућем Ђорђу Милићевићу рекао да је требало да реагује на "бруталне увреде" које је, каже, Мартиновић изнео на рачун посланичке групе ДС-а.

"Не треба да дозвољавате овакву атмосферу. Изашли смо из теме. Оптужују да злоупотребљавамо смрт људи у политичке сврхе, о томе нисте могли да чујете од нас", рекао је Ћирић.

Навео је и да је председавајући требало да реагује на такву врсту говора у Скупштини јер се, каже, такав говор лако преноси у јавност и онда се, додаје, чудимо одакле толики ниво насиља у Србији.

"Од посланичке групе ДС-а никада нећете видети насиље и позивам вас да реагујете", поручио је Ћирић председавајућем.

Милићевић се сагласио са Ћирићем да су посланици изашли из оквира теме која је на дневном реду, али и навео да председавајући не може унапред да зна о чему ће неки посланик да говори, те да садржај излагања посланика не зависи од председавајућег него од самих посланика.

"Није на мени да судим шта је истина, нити да водим дијалог са посланицима, већ да водим седницу у складу са Пословником", каже Милићевић.

Након тога за реч се поново јавио Мартиновић који је рекао да је повређено достојанство парламента када год ДС прича о насиљу, наводећи да је та странка насиљем дошла на власт 2000. године.

"Метод примене физичког насиља над политичким неистомишљеницима ДС је демонстрирала од 2000. године", додао је Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво