Десет година од оснивања Отпора

Ако ме питате да ли би се тадашња опозиција ујединила без Милошевића и победила га на изборима без "Отпора", мој одговор је: не, не би, изјавио један од лидера покрета. Председник Тадић честитао "Отпору" десетогишњицу оснивања.

Покрет "Отпор" био једини начин да се са власти обори режим Слободана Милошевића. У Србији данас не постоји потреба за таквим покретом, рекао један од лидера покрета Отпор и члан Демократске странке Срђан Поповић.  

"Отпор је последица ненормалних и лудачких друштвених прилика. Само његово име подразумева неку силу која вас стеже. Та сила више не постоји", рекао је Поповић поводом десетогодишњице од оснивања покрета "Отпор".

Он је оценио да је тај покрет био једини начин да се са власти обори режим Слободана Милошевића. "Ако ме питате да ли би се тадашња опозиција ујединила без Милошевића и победила га на изборима без "Отпора", мој одговор је не, не би", нагласио је Поповић.

Председник Србије Борис Тадић честитао покрету "Отпор" десетогишњицу оснивања, истичући да је та организација у деведесетим годинама прошлог века одиграла велику улогу у демократизацији Србије.

"Видим да они и данас марширају кроз институције, што је добро, јер свет се врло ретко мења изван система, и најбоље је мењати стварност кроз институције и систем", рекао је Тадић.

"Имао сам прилику да чујем и њихово критичко мишљење. Питао сам их и за понеки савет. Помислили смо заједно на политичку, друштвену и економску ситуацију и видим да су одговорни и да веома добро разумеју политичку стварност, као што су је разумели и пре десет година", рекао је председник Србије.

Историјат Отпора 

Група београдских студената основала је пре десет година организацију Отпор, која се ненасилним методима борила против власти Слободана Милошевића.

Припадници Отпора извели су до пада Милошевићевог режима 2000. године бројне протестне акције због чега су неки од њих били и хапшени, а сама организација умало је била проглашена терористичком.

Акције Отпора подржавали су у то време опозициони лидери, уметници, спортисти и друге јавне личности.

Поводом десетогодишњице оснивања покрета Отпор у Скупштини града Београда у петак, 14. новембра биће отворена изложба фотографија плаката, летака и другог пропагандног материјала Отпора са краја 90-тих година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи