На Косову више бирача него становника

Према попису становништва, на Косову званично живи 1,7 милиона људи, а право гласа имаће 1,9 милиона регистрованих бирача, преноси приштинска штампа и наводи оцене представника појединих странака, који тврде да је на бирачком списку 615.000 особа више од укупног броја гласача.

Већи број бирача у односу на број становника последица је неажурирања бирачких спикова од 1999. године, мада председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака тврди да нема нерегуларности, јер су у бирачким списковима особе са правом гласа.

"Ово је питање о којем се расправља на свим изборима, али су међу бирачима сви они који су регистровани у матичним књигама. У спискове је укључена и дијаспора и сви грађани који су регистровани, они имају право да гласају", рекла је Дака. 

Представник покрета "Самоопредељење" у последњем сазиву косовске скупштине Митахер Хаскука каже, међутим, да једноставна рачуница показује да је на изборним листама 615.000 људи више од укупног броја гласача.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 16. мај 2017, 18:56) - ITALIA [нерегистровани]

Broj stanovnika

Prije par godina radio sam 3 godine na KiM i mogu vam reci da mnogi Albanci sa KiM imaju pasose susednih zemalja/drzava. Tako, ovi sa KiM imaju pasose Makedonije, Srbije, Albanije, Crne gore i svi iz ovih drzava isto tako imaju sve moguce pasose nabrojanih zemalja. Poznajem osobu sa srpskim, kosovskim, makedonskim, albanskim, crnogorskim i jes jedne zapadne drzave. E takve osobe ucestvuju na svim popisima stanovnistva, oa se sele iz zemlje u zemlju kada je popis i tako umetno dizu procenat Albanac. Dok ne bude popisa stanovnistva na isti dan u svim drzavama, nikada se nece znati pravi broj Albanaca. Aha na taj dan zatvoriti granice, pa onda popis stanovnistva

(уторак, 16. мај 2017, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

Danas je sve "moguce", jer....

.....zavisi koga imas iza - ledja!?

(уторак, 16. мај 2017, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

Kako je moguce

Na prlamentarnim izborima iz 2002 godine u albanskog kampusa pobedija je partija Alija Ahmetija vodza ONA - OVK u Makedoniji.Pobedila je sa 140 000 glasova.Popis iz te 2002 godine kaze da u Makedojiji ima 510 000 albanaca.Mene interesuje kako je ova stranka pobedila na izborima u Makedoniji sa ,,svega,,140 000 glasova znajuci da glasaju gotovo svh albanaca.Razumno se zaklucuje da popis iz 2002 u Makedoniji je daleko od realnosti.

(уторак, 16. мај 2017, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Nisam verovao

Nisam verovao pa zato sam I proverio ali izgleda da je zaista istina.Albanske stranke u Makedoniji na izborima od 2002 zaista nikad nisu osvoili vise od 220 000 glasova, bar tako kazu podatci makedonske drzavne izborne komisije koi su javni.Neznam kako ovo uopste dozvoljavaju Makedonce da im se desava u drzavi , da nemogu da sprovedu popis stanovnistva.

(уторак, 16. мај 2017, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

i u makedoniji

Isto rade i u makedonii , na popisu iz 2002 ih ima oko 500 hiljada , a na svim izborima na koih je izlaznost albanskog stanovnistva +95% ( ma da redovno za albanske stranke glasaju i ostali muslimani u makedoniji kako sto su bosnjake , turci , rome , makedonaca muslimana - torbesa ) broj ,,albanskih ,, glasova NIKAD nije nadminuo cifru od 220 hiljada glasa.
Sa pravom ovih dana predstavnike udruzenja ,, Za zajednicku Makedoniju ,, koju protestuju ovih dana za zacuvanje unitarnosti Makedonije traze POPIS kako jedno iz 5 osnovnih baranja te organizacije sa koim se predvidza zacuvanje unitarosti nase bratske i prijatelske Mkedonije.
Za da ne bih se namalio broj albanaca na hartiji - ih koih oni traze svoja ,, prava ,, albanci su sabotirali popis 2011 godine ,jer bi taj popis prikazao rezultate na koih je albansko stanovnistvo prepolovjeno sa sporedbom iz popisa iz 2002 godine , popis za koi u Makedoniji znaju i vrapci na grani da je debelo falsifikovan u korist albanskog stanovnistva.
Da su oni zaista 35% od celokupnog stanovnistva Makedonije oni bi stavili POPIS kao prvi zahtev na nihovoj tiranskoj prtformi, ali oni znaju da proenat od 35% jeste jedna najobicnija izmislotina pa zato vec 15 godina izbegavaju POPIS i ne dozvoljavaju isti da se sprovede t.e njega sabotiraju - isto kako sto su uradili sa popisom iz 2011 godine.
Na osnovu svih isbornih rezultata u Makedoniji bilo da je rec o precedatelskih, prlamentarnih ili pak lokalnih izbora a i iz podatke koje imaju Makedonski MUP i ministarstvo odbrane realni broj albanaca i Maedoniji ne premasuje 260 hiljada stanovnika ili 12 - 14% od ukupnog stanovnistva Makedonije
Oni ne zele popis jel ako budu ispod 20% od celokupnog stanovnistva Makedonije , a i te kako jesu ispod 20% oni gube prava dobijenih iz Ohridkog sporazuma iz 2001 godine t.e propada ramkovni ugovor.
Zato makedonski albanci ,,bjeze,, i sve vise ce da bjeze od pravenja popisa u Makeoniji
Pozdrav iz Kumanova

(уторак, 16. мај 2017, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo danas

Na Kosovu nezive vise od 1,5 miliona stanovnika! Samo u dijaspori broj je oko 800.000 gradjana! Mnogo je tesko popisati sve Albance na Balkanu tako oni koriste brojke koje njima odgovaraju!

(уторак, 16. мај 2017, 11:49) - ZARE 1 [нерегистровани]

U krug

Jedni isti se vrte u krug , po potrebi, kada i gde se glasa. Tako na Kosovi , tako i u Makedoniji ostvaruju svoje ciljeve ...

(уторак, 16. мај 2017, 11:36) - Tomislav [нерегистровани]

Sve ili nista

Oni računaju da su i gradjani raseljeni Srbi. Tu im je podloga da manipulisu birackim spiskom.

(уторак, 16. мај 2017, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Na Kosovu vise biraca nego stanovnika

Nece biti prvi put.

(уторак, 16. мај 2017, 10:37) - Zare Srbin [нерегистровани]

Nista cudno

Nista novo, nista cudno! Na zalost to je Balkan i to je svima poznato.