Србија и Кина – срдачни односи и традиционално пријатељство

Пекинг је отворен за сваку врсту сарадње која је на добробит српског и кинеског народа, каже за РТС стручњак за Далеки исток Борислав Коркоделовић уочи новог сусрета Александра Вучића са Си Ђинпингом и Ли Кећангом.

Новинар и стручњак за Далеки исток Борислав Коркоделовић истиче значај данашњег сусрета Александра Вучића и кинеског председника и премијера Си Ђинпинга и Ли Кећанга.

"Сусрет државника земаља које су несразмерних димензија, различитог утицаја у свету и јако далеко једна од друге, говори о срдачним односима, традиционалном пријатељству од седам, осам деценија уназад, када су настајале социјалистичка Југославија и НР Кина. Мислим да су ти односи сада достигли можда највишу тачку у својој историји", рекао је Коркоделовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Србија је једина земља бивше Југославије која је учествовала на форуму у Кини, што је велика шанса за нашу земљу.

"Изузетне су могућности, Кинези су отворени за сваку врсту сарадње која је на добробит оба народа. Кинези су маштовити, препуни су идеја, ми треба да развијамо идеје и да се са њима уклапамо", рекао је Коркоделовић.

Изразио је наду да ће се наставити са интензивирањем односа, али и да неће бити препрека у окружењу и да ће ЕУ показати разумевање.

"Можемо да се надамо лаганом напретку. Сам концепт новог пута свиле је визија, није нам дато, стално ће се дограђивати. Ту су и наше шансе", рекао је Коркоделовић.

Премијер Вучић данас је посетио кинеску железару која је преузела челичану у Смедереву – показатељ конкретне сарадње.

"'Хестил' је због свог значаја можда највидљивији знак сарадње до сада, поред отварања моста Земун–Борча, може да буде модел за будућу сарадњу. Колико сам разговарао са представницима из 'Хестила', били су јако задовољни сарадњом, пуни оптимизма и мислим да је ситуација у железари сада стабилна, производња ће стално расти, надајмо се да неће бити вештачких баријера из ЕУ да такав модел може бити примењен и у другим индустријама", рекао је Коркоделовић.

Истиче да се пуно ради и на доласку Кинеза у РТБ "Бор". "Србија има изузетну подршку Амбасаде НР Кине и амбасадора Лија, али, опет, то је процес који дуже траје и, како сам ја схватио из разговора са амбасадором, они јесу оптимисти али ништа још није било завршено, надајмо да се да ће бити остварено", закључио је Коркоделовић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво