Вулин: Српски народ је увек изнад свега ценио слободу

Са места где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих током ослобађања српске престонице 1944. године симблично је узет грумен земље који ће у капсули бити опремљен у Белорусију и положен у храму Свих светих у Минску, а министар Александар Вулин је том приликом подсетио да је српски народ увек изнад свега ценио слободу.

''Зато савезништва која су искована у ратовима за слободу за нас представљају вечно сећање и обавезу да поштујемо успомену на пале ратнике, али и да поштујемо успомену на вредности које смо заједно делили'', поручио је Александар Вулин на церемонији код споменика Црвеноармејцу на Гробљу ослободилаца Београда.

Вулин је навео да можда белоруски војник у Црвеној армији није знао како се зове град у коме је оставио свој живот, али је знао које су то вредност због које је оставио свој живот.

''Знао је да слобода вреди више од живота, знао је да је погинуо и да је свој живот жртвовао са народом који изнад свега цени слободу'', рекао је Вулин.

Министар је истакао да управо зато ми данас изражавамо своју захвалност, бескрајно поштовање према свим страдалим, погинулим, војницима Црвене армије и Белорусима међу њима који су своје животе оставили у нашем граду да би и ми знали шта је слобода.

''Нема веће вредности од слободе, а народ са којим то поделите је народ који је вечно ваш савезник и народ са којим никада нећете моћи да имате лошу реч'', рекао је Вулин.

Како је додао, Белорусија је земља коју поштујемо, њен народ поштујемо и волимо.

Према његовим речима, исте су нам вредности, циљеви, наде и иста уверења да будуће генерације неће морати да гину за слободу већ да ће бити довољно да живе за њу.

Церемонији код споменика Црвеноармејцу присуствовали су и амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чаушев, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, представници Министарства одбране и Војске Србије и СУБНОР-а.

Чаушев рекао је да је циљ да у највећем изграђеном храму Свих светих буде сачуван грумен земље за будуће генерације како се никадада не би поновило зло - фашизам против кога смо заједно извојевали победу.

Према његовим речима, ова церемонија везана је за сећање на совјетског војника Црвеноармејца од којих су неки водили порекло из Русије, Белорусије, Украјне, Азарбејџана....

Наводећи да Београд и Минск имају блиске односе, Младеновић је истакао да и наша два народа имају јаке везе те да је узимање грумена земље велика част и чин који је важан за оба народа.

Иначе, у храму Свих светих у Минску налази се грумење земље из меморијалних центара и гробаља на којима су сахрањени белоруски војници погинули у другом светском рату, а недостајао је грумен из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи