Вучић: Пет година ме убеђују да гаса има, а нема сем из Русијe

Уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је премијер Србије Александар Вучић и истакао да је због тога важно да изградимо гасни интерконектор са Бугарском.

Александар Вучић је, у разговору за РТС у Пекингу, говорио о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, и истакао да је синоћ, после вечере, са њим разговарао о више тема, попут ситуација не Балкану, билатералне сарадње...

"И данас је на форуму 'Један појас – један пут' (Путин) говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас", рекао је Вучић, који се данас обратио учесницима Округлог стола лидера у Пекингу, поручивши да је важно успостављање бољих веза, размена идеја и поштовање различитости.

Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара.

"Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција", рекао је Вучић.

Додао је да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања "Велике Албаније" и осталим проблемима у региону, као и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.

Вучић је нагласио да је као председник Владе и изабрани председник Србије веома поносан на чињеницу да су Србију, која је једна од најмањих земаља од 29 ученица форума у Пекингу, сви дочекали са огромним поштовањем.

"Веома сам поносан и задовољан што је Србија на светском догађају број један на овакав начин заступљена. Мислим да нисмо обрукали наше грађане и да могу да буду задовољни оним што смо учинили. Успели смо да представимо све наше пројекте, да разговарамо о важним темама, али и да вратимо наду и резултате грађанима у нашој земљи", рекао је Вучић.

На питање новинара у Пекингу да данас "подвуче црту" посете Кини, Вучић је рекао да то не може да учини, јер, истакао је, тек предстоје најважнији разговори.

"Не могу данас да подвлачим црту, јер сутра предстоје најважнији разговори са домаћинима. Имамо билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом, имамо посету железари 'Хестил' у покрајини Хбеи где ћемо да видимо њихове даље планове за будућност. Сутра ћемо имати све те информације", рекао је Вучић.

Нагласио је да је за успешну земљу, поред озбиљних унутрашњих реформских процеса, пре свега у економији, потребно и да озбиљно позиционирамо земљу у свету.

"Потребно је да немате никакве препреке и да тражите подршку и сву помоћ са свих страна, како би та земља могла да пружи резултате, али то је могуће само ако имате такву врсту тешких унутрашњих реформи", закључио је Вучић.

"Неће бити 'Велике Албаније'"

Премијер је поручио да грађани Србије не треба да брину због изјава Рамуша Харадинаја, јер, истакао је, неће бити никакве "Велике Албаније" и нико неће понизити Србију.

Упитан да прокоментарише изјаву Харадинаја да ће Албанци сами "завршити посао између Србије и Косова", ако САД не помогну Приштини, и да ће припојити трећину територије Србије, ако се из Устава не избрише преамбула о Косову и Метохији, премијер је поручио да то види као део усаглашене политике.

"Ја не бих то посматрао као изјаву једног од лидера на политичкој сцени Приштине, већ бих рекао да је реч о усаглашеној политици свих, само су нашли свог протежеа који то треба да изговори. Очигледно да ту постоје и одређене идеје и планови и прикривено сагласје са делом међународне заједнице. Ја разумем и њихову нервозу, зашто то морају да понављају сваки дан и зашто им се жури", рекао је Вучић.

Грађанима је поручио да не брину, истичући да они неће направити никакву "Велику Албанију".

"Ја да им претим не могу, нити ми пада на памет. Никада нисам потцењивао Албанце, реч је о озбиљном народу који морамо да поштујемо, али да они покоре Србе, покоре Србију, понизе Србију, униште Србију, тај филм нико неће моћи да гледа, па ни они", нагласио је премијер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво