Вучић се састао са Ердоганом

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Пекингу са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом са којим је разговарао о економској сарадњи две земље и ситуацији у региону, као и заједничким инфраструктурним пројектима.

Вучић је изразио задовољство све већим интересовањем турских инвеститора, као и ширењем постојећих капацитета компанија које већ послују у Србији.

Истакао је да су економски односи две земље све бољи и да је неоходно радити на одржавању тог тренда.

Премијер је Ердогану захвалио што подстиче турске компаније да свој капитал инвестирају у Србији, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

"Србија је веома важна за мир и стабилност региона Западног Балкана, и ако немамо заједничке границе, ми сматрамо Србију суседом. Имамо веома добре односе, али се надам да ћемо ту сарадњу проширити на свим пољима", истакао је Ердоган.

Он је упутио и званичан позив премијеру Вучићу да одмах по преузимању председничке функције, посети Турску.

Ердоган је истакао да ће та посета допринети развоју односа две земље на највишем нивоу.

"Ми подстичемо наше компаније да инвестирају у Србији, видимо да те инвестиције расту", закључио је Ердоган.

Захвалио је премијеру Вучићу што подржава турске компаније у Србији и нагласио да би требало радити више на заједничким инфраструктурним пројектима, као што су аеродорм "Лађевци" у Краљеву и ауто-пут Тутин-Нови Пазар-Сјеница.

Договорено је потписивање споразума о пуној слободи трговинских односа између Србије, Босне и Херцеговине и Турске, који ће се потписати у Београду у наредним месецима.

Вучић је започео посету Кини где ће учестовати на Форуму "Један појас, један пут". Премијер Србије ће имати билатералне сусрете са кинеским руководством, као и састанке са представницима кинеских компанија.

Са председником Владе Србије у Пекингу се налази се и неколико ресорних министара који ће са кинеским партнерима потписати више споразума о сарадњи у области инфраструктуре, пољопривреде, науке и културе.

"Стратешко партнерство са компанијом 'Хуавеј' има за циљ дигитализацију нашег образовног система и опрему која је неопходна за тај део посла. Други ниво је рад и сарадња са 'Хања групом', где следи хиљаду стипендија на 10 година, стогодишње, са свим платним трошковима за најталентованије студенте који ће из Србије студирати на кинеским универзитетима и једнократна врста помоћи, између влада Србије и Кине, од 100 милиона јена ", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Најавио је и споразум између двеју влада о једнократној помоћи од 100 милиона јена, тј. 14 милиона евра, који ће бити додељен Србији за институте, одређене видове медицинске опреме и друге сврхе.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је најважнији споразум који се потписује акциони план за промоцију трговине и инвестицијa  у вези са пољопривредном производњом.

"После ових прича у претходним месецима везаних за јагњеће месо, говеђе месо, сада то ширимо на млеко, свињско месо, на кукуруз, суве шљиве. Исто тако нам је важно да доведемо и кинеске инвеститоре који ће улагати у прерађивачку индустрију", рекао је Недимовић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво