Жустра полемика у Скупштини, опомене за посланике ДС-а

Посланици Скупштине Србије расправљали су о избору тужиоца за ратне злочине, избору јавних тужилаца у више јавних тужилаштава у Србији, као и о изменама Закона о судовима. У жустрој полемици владајуће коалиције и ДС-а, посланици демократа "зарадили" три опомене.

18.45 - Завршена начелна расправа о избору тужиоца за ратне злочине, избору више тужилаца и заменика тужилаца, као и о изменама Закона о судовима и потврђивању два споразума о зајму. О амандманима у понедељак.

17.05 - Председница парламента зрекла опомену посланику ДС Балши Божовићу зато што је рекао да "власт у Србији није власт народа него власт земунског клана".

14.30 – Посланици Мариника Тепић и Владимир Ђукановић полемисали о томе ко је био ратни хушкач.

13.00 –  Полемика посланика ДС-а Радослава Милојичића са посланицима владајуће већине о томе ко је уништио правосуђе, опљачкао земљу и ко треба да заврши у затвору.

10.05 – Настављена седница Скупштине.

Скупштина Србије завршила се начелну расправу о 43 тачке дневног реда, међу којима су и листе кандидата за избор тужиоца за ратне злочине. Седница ће бити настављена у понедељак, 15. маја расправом о амандманима на измене Закона о судовима.

Данашњу седницу обележила је жустра полемика посланика владајуће коалције и ДС-а. Председница парламента Маја Гојковић одредила краћу паузу у расправи, а потом и изрекла опомену посланику ДС-а Балши Божовићу зато што је рекао да "власт у Србији није власт народа него власт земунског клана". Претходно је посланик демократа Радослав Милојичић "зарадио" две опомене.

Пре него што је Гојковићева ушла у салу и одредила паузу, седници је председавао Ђорђе Милићевић из СПС-а, а у тренутку када су посланици власти и опозиције више од сата размењивали оптужбе о томе ко је задужио државу и каква је која власт.

Гојковићева је паузу одредила јер су, како је рекла, посланици причали о свему изузев о дневном реду, а изнервирана понашањем Божовића коме је неколико пута дала реч, а он наставио са оптужбама, изрекла му је опомену због вређања владе.

Иначе, у паузи, у којој није прекидан директан телевизијски пренос, Гојковићева је навела да Божовић од парламента жели да направи циркус, те да су све неистине које износи у парламенту заправо доказ његове политичке немоћи.

"То није политичка борба, устати и износити измишљотине најгоре врсте, окривити људе за нешто што није истина. Ви хоћете да направите циркус од парламента. Нећу дозволити да обесмислите рад парламента", рекла је Гојковићева.

"Ви држите мени лекције о демократији. Када неко добије реч не може да прича о чему хоће, не док сам ја председница", поручила је Гојковићева.

Наиме, Божовић је поново говорио о томе како Звездан Јовановић кадрира у МУП, наводећи да, да има имало части међу министрима и храбрости министра полиције Небојше Стефановића, они не би дозволили да Звездан Јовановић из затвора назива часне полицајце "бесним писма".

"Таква власт није власт народа, то је власт земунског клана", рекао је Божовић.

Гојковићева је рекла и да је штета што грађани нису могли да чују оно што је говорила, мислећи да је прекинут пренос, а када јој је речено да је пренос све време трајао, рекла је да је добро што није прекидан.

Пре него што је одредила паузу, планирала је да се обрати и из посланичке клупе како би одговорила на оптужбе, али је од тога одустала.

Влада Србије предложила је 20. априла парламенту два кандидата за новог тужиоца за ратне злочине, Милана Петровића и Снежану Станојковић, а на ту функцију биће изабран кандидат који добије већину гласова посланика.

Претходоно је Божовићев партијски колега, Радослав Милојичић полемисао са представницима владајуће већине о томе ко је уништио правосуђе, опљачкао земљу и ко треба да заврши у затвору, а Милојичић је "зарадио" и две опомене.

Полемика је почела кад је посланик владајућег Покрета социјалиста Бојан Торбица почео да говори о реформи правосуђа, коју је спровео претходни режим, али и да критикује посланике који су имали примедбе на понуђена кадровска решења носилаца правосудних функција и на измене Закона о судијама који су на дневном реду седнице.

Торбица је рекао, да је прошла власт направила "чистку", односно да је одлуком једне партије српско правосуђе остало без више од 1.000 људи, у чије знање и искуство је улагано деценијама.

"Нико од њих (представника садашње опозиције, а тада власти) се није тада бунио нити покушао да заустави то лудило, бесраман чин и прогон, већ је направљен и срамна мрежа судова која је била нефункционална и која није имала никакве везе са реалношћу", рекао је Торбица.

Навео је да не може да верује ни када представници некадашње власти говоре о задуживању с обзиром на то да су они "довели Србију до ивице дужничког ропства" и "спровели пљачкашку приватизацију".

На његове наводе је реаговао је Милојичић критикујући председавајућег седницом Верољуба Арсића што није прекинуо Торбицу док је говорио мимо дневног реда.

Милојчић је затражио од Арсића да има исте аршине према свима, а онда министарку правде Нелу Кубуровић која присуствује седници "замолио да прво приведе правди (председника Покрета сеоцијалиста и министра Александра) Вулина" који је, по његовој оцени, "одавно требало да се нађе у затвору".

Торбица је рекао да је то што је Милојичић рекао за министра срамно и истакао да је Вулин био жртва ДОС-овског режима и да је био у "ДОС-овском казамату јер је био против њих и зато што је волео Србију и људе који су је чували".

Милојичић је опомене добио када је рекламирајући повреду Пословника рекао да док министра финасија Душан Вујовић говори о томе како Србија треба још да се задужи, "његов државни секретар купује вилу од 400.000 евра" и упитао да ли је то Србија за какву се залаже СНС.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић "извинио се" потом у име свих народних посланика грађанима зато што је део опозиције јуче током расправе читао списе предмета и коментарисао их, што је апсолутно недопустиво.

Јовановић се извинио и кандидатима који су предложени за носиоце правосудних функција, што су се њихова имена на један ружан начин појавила у парламенту.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је Јовановићу да га посланичка група СРС није овластила да се у њихово име извињава.

"Он ако има потребу да се додворава скупштинској већини, односно владајућој странци, ми немамо. Он може у своје име или у име некога ко га је овластио", рекла је Радета.

Посланици владајуће већине су углавном током расправе критиковали реформу правосуђа прошлог режима и реизбор судија и хвалила предложена решења која се налазе на дневном реду седнице.

Марко Атлагић из СНС-а је рекао да је приликом реизбора судија изабран "мртви" Љубиша Ристић.

Навео је да је бивша председница Врховног касационог суда Ната Месаровић изјавила да су сви кандидати били проверавани око 200 сати, те је упитао "како је проверавала и испитивала мртвог Ристића".

Посланици о томе ко је био ратни хушкач

Током расправе и полемика посланика СНС-а Владимира Ђукановића и посланице Нове странке Маринике Тепић која је питала да ли ће се тужиоци за ратне злочине бавити само извршиоцима или и "ратним хушкачима".

Посланица НС-а Мариника Тепић је рекла да је премијер Србије Александар Вучић био "перјаница ратно-хушкачког режима" и да се нада ће нови тужилац за ратне злочине кренути од врха те пирамиде.

"Ја немам амнезију и добро памтим ратно-хушкачку перјаницу деведесетих господина Александра Вучића, који је био на функцији министра информисања, дакле, бившег министра информисања, и надам се да ће било ко буде изабран за тужиоца за ратне злочине кренути и од врха пирамиде, тиме показујући своју аутономност, своју независност, професионалност, да су сви једнаки пред законом и да ће пропитати нарочито оне који су на рат хушкали, а не само оне који су злочине извршили", рекла је Тепићева.

Рекла је да је јуче гледала "снимак неког говора Александра Вучића из Глине пред људима у униформама, војним, паравојним" где је "поклично изговарао позиве на стварање Велике Србије" и додала да би то Тужилаштво требало да истражи.

"Немам баш утисак да се 'Велика Србија' једино ствара у миру, а на пример, једино 'Велика Албанија' у немиру", рекла је Тепићева.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић рекао је да Тепићева обмањује јавност.

"Александар Вучић је политиком кренуо да се бави 1993. године. Рат је увелико трајао. И то је потпуно невероватно да неко ко је тада студент још увек на Правном факултету, може да буде ратни хушкач. А неки који су тада били актуелни политичари, а где је уважена колегиница била у њиховој странци, залагали су се за 'Пријем у Хрватској'", рекао је он.

Ђукановић је оценио да Мариники Тепић не би било упутно да говори "шта је ко изјављивао".

"Пошто о ратном хушкању тек би могли да попричамо, посебно са њеном бившом партијом", навео је Ђукановић.

Полемика Мартиновића и Ђуришића

Реагујући на излагање посланика СДС-а Марка Ђуришића који је критиковао измене Закона о судијама, шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић је оценио да је претходни говорник "озлојеђен резултатима избора на којима је његов кандидат тешко потучен".

"Седи човек сам, без председничког кандидата, нигде живог посланика око њега нема из његове странке, и 'ми нећемо и ми нећемо и ми смо против и ми смо за ово и ми смо за оно итд'", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да Ђуришић очигледно сматра да је он "нека група - а сам за себе".

"Време је показало да је због ефикасности у раду судова у Србији, због квалитета рада председника судова, потребно приступити изменама Закона о судијама у смислу да се направи разлика између Врховног касационог суда чији се председник бира по Уставу на пет година и не може бити поново изабран, и свих осталих судова за које сам ја, а не ми - дакле ја као народни посланик, предложио да се председници бирају на четири године и да могу поново бити изабрани на ту функцију", рекао је Ђуришић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво