Могерини: ЕУ није ослабила, идемо на учлањивање балканских држава

Висока представница Европске уније Федерика Могерини оценила је да је ЕУ јака упркос изласку Велике Британије и насртајима популизма, те да се сада иде на улазак балканских држава у чланство "иако је то дуг и мукотрпан пут".

Могеринијева је за италијански лист Стампа рекла да је Европска унија "узор стабилности" и да је будућност Уније у даљем ширењу и пријему у своје редове западнобалканских земаља, што је "поновно уједињавање Европе".

Висока представница ЕУ је то рекла после излагања у Уједињеним нацијама у Њујорку и на питање дописника Стампе "неће ли излазак Велике Британије из чланства ослабити Унију", узвратила да је "пуна поверења да будућост ЕУ неће бити да остане на 27 земаља, већ ће имати нове чланице".

"Ту мислим на балканске земље с којима преговарамо о уласку у редове ЕУ", рекла је Могеринијева.

Додала је да многи тај процес одређују као "проширивање", али да она више воли да говори "о поновном уједињавању Европе".

"Европска унија не само што не назадује већ креће новим замахом напред, а ту се пре свега мисли на улазак у чланство балканских земаља", рекла је Могеринијева.

На питање "докле се стигло с најстојањима да се Европској унији приближе Србија, Црна Гора и Косово и да тиме смање и превазиђу своја размимоилажења", висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ је одговорила да је "захваљујући односима сваке од тих земаља понаособ с ЕУ, успело да се у многоме зацеле ране из ратних сукоба од пре само 20 година".

"Пут је још дуг и мукотрпан и не иде увек правом линијом, али сам убеђена да ће се наставити, захваљујући и чињеници да свака од тих земаља има изгледе да постане део Европске уније", рекла је Могеринијева.

Висока представница ЕУ је оценила да је победа проевропског кандидата Емануела Макрона на француским председничким изборима показала да су Французи, као и многи други Европљани, "упркос видном незадовољству због нерешених проблема, почели да поимају шта могу да изгубе и да је европски пројекат тај у којем треба наћи решења".

"Цео свет живи у раздобљу велике нестабилности, што захтева решења у којима ће сви учествовати, а на другим континентима се ЕУ види као узор и чинилац постојаности, мира", додала је Могеринијева.

Напоменула је да нестабилност, тешкоће и неједнакост погађају и Европску унију, али да су "многи Европљани схватили да је ЕУ оруђе да се преброде невоље и с већом снагом ухвати укоштац с глобализацијом".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво