ЦЕАС Јелене Милић за затварање хуманитарног центра у Нишу

Центар за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС) залаже се за затварање српско-руског центра у Нишу, уз похвале шефу дипломатије Ивици Дачићу због иницијативе за решавање дипломатског статуса тог центра.

ЦЕАС подсећа на сумње које је центар изазивао од оснивања, а у данашњем саопштењу наводи да су те сумње појачане притиском руске стране да се центру омогући "посебан хибридни статус" у Србији.

Такође, како се наводи, сада је извесно да су нетачне и тенденциозне биле најаве да ће центар да прерасте у регионалну структуру за реаговање у ванредним ситуацијама, у којој ће учествовати још неке земље па и чланице ЕУ и НАТО.

Нетачно је, такође, да је Србија у последње три године била изложена великим елемнатрним непогодама, као и да је у санирању последица велику улогу имао управо центар у Нишу, а што се могло закључити из изјава руског особља у том центру.

На другој страни, наводи ЦЕАС, управо су постојање цантра у Нишу, али и "праве намере Руске Федерације како и зашто да га користи" отежавали или блокирали могућност да Србија и њени грађани користе предности чланства Србије у ЕУ механизму за цивилну заштиту, да Србија напредује у процесу преговора са ЕУ, те да се на основу Индивидуалног акционог плана партнерства са НАТО (ИПАП) унапреде структуре Србије за реаговање у ванредним ситуацијама и управљање кризама.

ЦЕАС подсећа да Србија једина у региону нема владину агенцију за реаговање у ванредним ситуацијама, али и да јавности мало зна о начину на који је Влада Србије финансирала рад центра.

Пристанак да центар добије дипломатски статус претворио би га практично у руски конзулат, сматра ЦЕАС, те констатује да Влада Србије тада не би имала контролу над објектом и запосленима.

ЦЕАС брине и због тога што се намеће поређење између статуса центра у Нишу и НАТО СОФА - Споразума о статусу снага са Србијом, при чему се, како тврде, намерно превиђа да СОФА Влади Србије даје право да тачно одреди положај НАТО особља који је транспарентан и над којим Србија има контролу.

То је супротно од дипломатског статуса и значило би да су ватрогасци у суштини припадници оружаних снага, сматрају у ЦЕАС.

Уверени су, међутим, да би најбоље било да се центар у Нишу затвори, а то би, тврде, олакшао долазак приватних лоw цост авио компанија на аеродром у Нишу, те омогућило јачање капацитета државе Србије за реаговање у ванредним ситуацијама и управљање кризама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво