Пала влада Исе Мустафе, Тачи распустио парламент

Већином гласова, косовски парламент изгласао је неповерење влади Исе Мустафе. Ванредни парламентарни избори морају да буду одржани у року од 45 дана. Косовски председник Хашим Тачи потписао декрет о распуштању парламента.

За изгласавање неповерења премијеру и лидеру Демократског савеза Косова гласало је 78 посланика, 34 су била против, док су тројица била уздржана, јавља извештач РТС-а.

Гласало је укупно 115 посланика. За изгласавање неповерења влади Исе Мустафе гласали су и српски посланици у косовском парламенту.

Потпредседник разрешене владе Бранимир Стојановић сматра да ће Албанци сигурно међу Србима подржати оне који ће у неком наредном мандату подржати формирање војске и неке друге недопустиве ствари.

"Зато морамо озбиљно да схватимо предстојеће изборе и да спречимо покушаје да се инсталирају неки нови Срби који би урадили све што ми нисмо", истиче Стојановић.

Убрзо након седнице, косовски председник Хашим Тачи потписао је декрет о распуштању парламента, чиме су отворена врата расписивању избора, који ће, како ствари стоје, бити одржани 11. или 18. јуна. 

Влада Исе Мустафе трећа је узастопна косовска влада која није дочекала крај четворогодишњег мандата.  

Гласање о неповерењу влади уследило је пошто је доскора владајућа коалиција, уз оштро противљење опозиције, за данас заказала расправу о демаркацији границе са Црном Гором, што је главни предуслов Брисела за добијање визних олакшица.

Опозиција, којој су се у међувремену придружили и бројни посланици владајуће коалиције, најавила је оштру реакцију и демонстрације уколико парламент потврди договор Приштине и Подгорице, што је суштински представљало увод у пад владе Исе Мустафе.

Изгласавањем неповерења влади створени су услови за одржавање ванредних парламентарних избора, који морају да буду одржани у року од 45 дана. 

Против владе Исе Мустафе гласали су и његови коалициони партнери из Демократске партије Косова председника Хашима Тачија, покрет Самоопредељење и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

За четвртак пре подне заказане су консултације председника посланичких група, после чега ће бити познат и датум одржавања ванредних парламентарних избора.

Извори у Приштини наводе да ће гласање за нови сазив косовског парламента бити заказано за јуни.

Такође, нејасно је на који ће се начин изгласавање неповерења влади одразити на почетак рада Специјалног суда за ратне злочине припадника Ослободилачке војске Косова, који је основан под патронатом Европске уније, док су истраге спроведене на основу извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво