Пала влада Исе Мустафе, Тачи распустио парламент

Већином гласова, косовски парламент изгласао је неповерење влади Исе Мустафе. Ванредни парламентарни избори морају да буду одржани у року од 45 дана. Косовски председник Хашим Тачи потписао декрет о распуштању парламента.

За изгласавање неповерења премијеру и лидеру Демократског савеза Косова гласало је 78 посланика, 34 су била против, док су тројица била уздржана, јавља извештач РТС-а.

Гласало је укупно 115 посланика. За изгласавање неповерења влади Исе Мустафе гласали су и српски посланици у косовском парламенту.

Потпредседник разрешене владе Бранимир Стојановић сматра да ће Албанци сигурно међу Србима подржати оне који ће у неком наредном мандату подржати формирање војске и неке друге недопустиве ствари.

"Зато морамо озбиљно да схватимо предстојеће изборе и да спречимо покушаје да се инсталирају неки нови Срби који би урадили све што ми нисмо", истиче Стојановић.

Убрзо након седнице, косовски председник Хашим Тачи потписао је декрет о распуштању парламента, чиме су отворена врата расписивању избора, који ће, како ствари стоје, бити одржани 11. или 18. јуна. 

Влада Исе Мустафе трећа је узастопна косовска влада која није дочекала крај четворогодишњег мандата.  

Гласање о неповерењу влади уследило је пошто је доскора владајућа коалиција, уз оштро противљење опозиције, за данас заказала расправу о демаркацији границе са Црном Гором, што је главни предуслов Брисела за добијање визних олакшица.

Опозиција, којој су се у међувремену придружили и бројни посланици владајуће коалиције, најавила је оштру реакцију и демонстрације уколико парламент потврди договор Приштине и Подгорице, што је суштински представљало увод у пад владе Исе Мустафе.

Изгласавањем неповерења влади створени су услови за одржавање ванредних парламентарних избора, који морају да буду одржани у року од 45 дана. 

Против владе Исе Мустафе гласали су и његови коалициони партнери из Демократске партије Косова председника Хашима Тачија, покрет Самоопредељење и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

За четвртак пре подне заказане су консултације председника посланичких група, после чега ће бити познат и датум одржавања ванредних парламентарних избора.

Извори у Приштини наводе да ће гласање за нови сазив косовског парламента бити заказано за јуни.

Такође, нејасно је на који ће се начин изгласавање неповерења влади одразити на почетак рада Специјалног суда за ратне злочине припадника Ослободилачке војске Косова, који је основан под патронатом Европске уније, док су истраге спроведене на основу извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 11. мај 2017, 09:34)
Патриот [нерегистровани]

Баш ме занима!

ЕУ "позвала косовске политичаре и институције да наставе са реформама и дијалогом са Београдом."Ово је ако не најгенијалнија а оно барем једна од најгенијалнијих изјава која је дошла из ЕУ.Пала влада, распуштен парламент а они да наставе разговор са Београдом.С ким то Београд да разговара?Можда су у праву, јер било или не било владе у Приштини ЕУ је на страни Приштине и бори се за њене интересе, зато ваљда није ни битно да ли има владе у Приштини или нема.Избегличка мајка је ту да заступа непостојећу владу и да се заузме за Шиптаре.

(среда, 10. мај 2017, 22:16)
anonymous [нерегистровани]

PAda i u Italiji od 1945!

Tamo se promjenilo najmanje 50 vlada!

(среда, 10. мај 2017, 21:59)
DDanonymous [нерегистровани]

Ni Zapad ne zna sta ce s njima..

Zapad je pokusao da Albancima dâ drzavu na srpskoj teritoriji pa sada vidi da to ne ide,ni pravno,Rez.SB.UN.1244,ni formalno jer Albanci nemaju kapacitet za vodjenje drzave.Na celu okupiranog Kosmeta su zlocinci koji jos od rata drze vlast a na sceni je stalna borba za tu vlast izmedju albanskih plemenskih zajednica,Tacija,Haradinaja,Ljimaja,Jasarija,Rugovinih saplemenika.A vlast zele da bi pljackali i kontrolisali narko biznis.A,narod je bez posla i bez perspektive.
SAD i EU sve to vide i znaju ali ne mogu sada odustati od "nezavisnog" KosMeta jer bi to za njih bio veliki poraz i zato se muce.

(среда, 10. мај 2017, 20:29)
anonymous [нерегистровани]

Haradinaj

Šta mislite zašto je Haradinaj držan u Francuskoj onoliko dugo?!!! Sigurno ne zbog Srbije!
Morao je da prihvati zapadnjačke uslove za formiranje nove vlade pa onda da bude pušten,sve je jedna velika igra.Nikog nije briga za njegove zločine nad Srbima-to njih ne interesuje!

(среда, 10. мај 2017, 18:54)
anonymous [нерегистровани]

Pala Vlada zato sto Amerikanci treba da izguraju Haradinaja za premijera

Novi premijer ce biti Haradinaj. Time ce Amerikanci pokusati da ga operu i da mu operu zlodela koja je pocinio. To je ustupak u znak zahvalnosti.

(среда, 10. мај 2017, 16:29)
anonymous [нерегистровани]

Balkan

Crna Gora-nemirni izbori-Pokusaj sukoba.
Srbija svake godine neki izbori- protesti.
Makedonija -Vec tri godine ne "funkcionise"...
Kosovo- "Brak PDK-LDK proizveo predsednika i Gotovo-opet izbori.
Albanija-Kopira Makedoniju.
Doke bre vise ima "neko"vreme da se bavi nama ili...
Balkan najbolje podrucije Europe da se pere novac.
Mi sve siromasnji a dugovi sve dublji.

(среда, 10. мај 2017, 15:39)
anonymous [нерегистровани]

Sve ce Stati

Sad ce da stanu i pregovori u Briselu i formiranje suda, jer ce se cekati novi stav skupstine. 

(среда, 10. мај 2017, 14:45)
Ivan [нерегистровани]

Poznato

Naravno! Sada ce Haradinaj sastaviti vladu i svi zadovoljni. Tako je sve providno ljudi moji..