ПУПС инсистира на повећању пензија

Владина уредба о повећању пензија за 10 одсто мора да се до краја спроведе, став је председништвa ПУПС-а. Наставак разговора о пензијама сутра у Влади Србије.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије у републичком парламенту Момо Чолаковић изјавио је да је непромењен став те странке да владина уредба о повећању пензија мора да се спроведе до  краја.

На седници врха те странке није уопште било речи о могућности изласка ПУПС-а из владајуће коалиције, рекао је Чолаковић.

"Ми очекујемо да ће се изнаћи решење да се сви у Србији, запослени и пензионери, посебно јавна предузећа, влада, министарства, скупштина и посланици, одрекну многих привилегија и апетита како би се заједнички сносио терет свих економских и финансијских тешкоћа које су задесиле земљу", рекао је Чолаковић.

Председник ПУПС-а и потпредседник Владе Јован Кркобабић ће о ставовима странке о питању висине пензија најпре обавестити владу а потом и јавност, објаснио је Чолаковић.

Сутра поново преговори

У Влади Србије вечерас није било разговора око начина усаглашавања раста пензија у наредној години, преноси агенција Бета.

У Влади кажу, преноси Бета, да ће разговори о томе бити вођени сутра, као и да ће се разговарати и са мисијом ММФ-а, око аранжмана с том финансијском институцијом.

Влада Србије још није одлучила на који начин ће постићи смањење јавне потрошње и буџетског дефицита, што је услов за склапање споразума са ММФ.

ПУПС тражи исплату увећаних пензија и у наредној години, а у досадашњим разговорима изражена је и спремност за излазак из Владе уколико се одустане од већ одобреног повећања пензија.

Према рачуницама, ванредно повећање пензија увећало би масу потребну за њихову исплату за око 60 милијарди динара и проузроковало буџетски дефицит који се тешко може надоместити.

У случају да буде прихваћен предлог ММФ-а, пензије и зараде које се финансирају из буџета могле би у 2009. години да расту у складу са трошковима живота, што не би угрозило макроекономску стабилност, планирано смањење буџетског суфицита на 1,5 одсто и циљануинфлацију од осам одсто.

ММФ од Владе Србије тражи смањење дефицита у наредној буџетској години, а договор о мерама јавне штедње које ће бити примењене још није постигнут.

ММФ као могућа решења предлаже одустајање од повећања пензија или замрзавање плата у јавном сектору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво