ПУПС инсистира на повећању пензија

Владина уредба о повећању пензија за 10 одсто мора да се до краја спроведе, став је председништвa ПУПС-а. Наставак разговора о пензијама сутра у Влади Србије.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије у републичком парламенту Момо Чолаковић изјавио је да је непромењен став те странке да владина уредба о повећању пензија мора да се спроведе до  краја.

На седници врха те странке није уопште било речи о могућности изласка ПУПС-а из владајуће коалиције, рекао је Чолаковић.

"Ми очекујемо да ће се изнаћи решење да се сви у Србији, запослени и пензионери, посебно јавна предузећа, влада, министарства, скупштина и посланици, одрекну многих привилегија и апетита како би се заједнички сносио терет свих економских и финансијских тешкоћа које су задесиле земљу", рекао је Чолаковић.

Председник ПУПС-а и потпредседник Владе Јован Кркобабић ће о ставовима странке о питању висине пензија најпре обавестити владу а потом и јавност, објаснио је Чолаковић.

Сутра поново преговори

У Влади Србије вечерас није било разговора око начина усаглашавања раста пензија у наредној години, преноси агенција Бета.

У Влади кажу, преноси Бета, да ће разговори о томе бити вођени сутра, као и да ће се разговарати и са мисијом ММФ-а, око аранжмана с том финансијском институцијом.

Влада Србије још није одлучила на који начин ће постићи смањење јавне потрошње и буџетског дефицита, што је услов за склапање споразума са ММФ.

ПУПС тражи исплату увећаних пензија и у наредној години, а у досадашњим разговорима изражена је и спремност за излазак из Владе уколико се одустане од већ одобреног повећања пензија.

Према рачуницама, ванредно повећање пензија увећало би масу потребну за њихову исплату за око 60 милијарди динара и проузроковало буџетски дефицит који се тешко може надоместити.

У случају да буде прихваћен предлог ММФ-а, пензије и зараде које се финансирају из буџета могле би у 2009. години да расту у складу са трошковима живота, што не би угрозило макроекономску стабилност, планирано смањење буџетског суфицита на 1,5 одсто и циљануинфлацију од осам одсто.

ММФ од Владе Србије тражи смањење дефицита у наредној буџетској години, а договор о мерама јавне штедње које ће бити примењене још није постигнут.

ММФ као могућа решења предлаже одустајање од повећања пензија или замрзавање плата у јавном сектору.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. нов 2008, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

Povecaj a smanji

Mozda bi trebalo penzionerima koji imaju penzije preko 40.000 i 50.000 hiljada smanjiti penzije za 5%, a onima koji imaju penzije 0d 10 do 15 hiljada povecati za 10%.Ako neko napravi racunicu, trebalo bi svi da donekle budu zadovoljni. Ne realno je ocekivati da se 10% podignu penzije i onima koji mesecno priuste sebi 50.000 dinara.

(четвртак, 13. нов 2008, 03:05) - anonymous [нерегистровани]

Komentar o penzijama

zar je moguce uopste komentarisati vracanje necega sto vam pripada. ovo je eklatantan primer do cega dolazi kada oni koji ne opravdano primaju enormne zarade su u poziciji da odredjuju i uticu na necije zivote.oni ne kazu nama treba umanjiti plate za pola jer smatraju da je normalno da primaju ono sto ni u snu nisu zasluzili,navikli ljudi.gradjani jos uvek primaju svote nedostojne coveka.pa oni svesno diskutuju o pokusaju genocida nad ljudima koji su im omogucili svojim minulim radom da sada bezbrizno i neljudski uzivaju u primanjima od vise hiljada evra koje im svakako ne pripadaju.ovo je pravi napad na pravosudni sistem. nama pripada po zakonu 60%,i sad kad treba da se vrati nesto sto je kradeno godinama,stvara se atmosfera linca prema penzionera.ovo nije sramota ovo je dokaz da drzava mora da prekine ovu vestacku hajku,i konacno pocne ozbiljno da se ponasa i hitno donese odluku o povecanju od 70%, da bi bar malo bili dostojanstveni ljudi.