Дачић: Заједничка акција "великоалбанских" политичара

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да последња дешавања у Скопљу и Приштини указују на заједничку акцију "великоалбанских политичара" и истиче да међународна заједница мора престати да буде глувонема на претње по мир и стабилност у региону. Реакције нема, а то некада значи одобравање, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је премијер на најновије провокације Рамуша Харадинаја реаговао уздржано и да га Србија прати у томе.

"Не зато што смо слаби или што се плашимо тога што је Харадинај на уличарски начин рекао, што и доликује човеку који је оптужен за убиства, силовања и ратне злочине, али то не може бити језик међународне политике", рекао је Дачић.

Истакао је да зато међународна заједница, уколико жели мир у региону, мора да реагује непристрасно, "да води балансирану политику, а не да се поставља као заштитник сепаратистичких и великоалбанских политичара".

"Зато се ни Харадинај ни оно што се дешава у Скопљу или у Приштини, Тирани, не може изоловано посматрати. Реч је о организованој акцији", рекао је Дачић.

"Нико овде није поставио питање да ли је Харадинај крив, него се поставља вештачко питање да ли треба да се изручи Србији или не. То је драстично непоштовање према српским жртвама", нагласио је шеф српске дипломатије.

Међутим, поводом најновије изјаве Рамуша Харадинаја, истиче да се сада говори о претњама за мир и стабилност у региону.

"Међународна заједница мора коначно да престане да буде глувонема. Пут од неких снова, кошмарних снова до тешке реалности је понекад веома кратак. Иако неки данас кажу: 'Пустите, то су празне приче о Великој Албанији', очигледно је да је то заједничка платформа албанских политичара, нарочито када имамо у виду оне екстремне. Ово је на неки начин њихова одбрана од могуће оптужбе пред новим Специјалним судом", рекао је Дачић.

Реакције нема, а како каже, понекад ћутање значи и одобравање.

"Са друге стране, Србија не само да се није играла са Албанцима, Србија никоме није претила. Они прете нашој територији, они Ниш стављају у 'Велику Албанију', где нема ниједног Албанца", рекао је Дачић уз напомену да ЕУ и САД тешко превале преко усана осуде, а да им је најлакше да критикују када ништо није у реду са Србијом.

Упитан да прокоментарише поруку Едите Тахири о наставку дијалога у Бриселу на два нивоа, те да би требало да се уђе у "завршну фазу", Дачић је истакао да је то "трагикомична представа".

"Какав су они међународни фактора да од њих нешто зависи. Нити се они нешто питају, нажалост се у многим ситуацијама ни ми нисмо питали, а камоли да ће неко да пита Едиту Тахири на какав ће се начин водити преговори... Кетрин Ештон је њу избацила са преговора зато што је говорила о геноциду Срба над Албанцима... Она служи за застрашивање, заглупљивање и замагљивање суштине проблема – да Приштина има великоалбанске пројекције и да не жели уопште да се формира ЗСО", рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву лидера македонске партије СДСМ Зорана Заева да је у Србији на власти "националистичко руководство", Дачић је истакао да је таква изјава нечувена од човека који претендује на премијерску фунцкију.

"Даје неодговорне, скандалозне изјаве и брутално напада премијера, односно убедљиво изабраног председника Републике Србије, који позива на мирно решење проблема у Македонији, не мешајући се ниједном у унутрашње ствари и говорећи да је стабилност у Македонији кључна за стабилност региона", навео је први потпредседник Владе Србије.

Истиче да ни то није изолован случај и да је реч о "катастрофалној изјави" која ће сигурно оставити траг по будуће билатералне односе Србије и Македоније.

"Неће нама Заев бирати ко ће бити на власти, нити је Македонија нека сила коју ће неко да пита ко ће у Србији бити на власти, исто као што Србију нико не треба да пита ко ће у Македонији бити на власти", рекао је Дачић.

Говорећи о томе што је новоизабрани председник Собрања Таљат Џафери унео албанску заставу у свој кабинет, Дачић је упитао где то има на свету да застава друге државе буде на столу председника парламента једне државе и подсетио да и Република Српска, која је ентитет по Дејтонском споразуму, не може да има исту заставу као Србија него је скинула двоглавог орла и има само тробојку.

"Је л' ово парламент Македоније или заједнички парламент Македоније и Албаније?", упитао је Дачић.

Коментарисао је и поруку Бориса Тадића да треба спустити лопту и пустити Македонију да реши свој однос.

"У августу 2014. године Борис Тадић се извинио Македонији због својевременог присуства српске жандармерије у тој држави. Зар вас то не подсећа на ову причу о геноциду над Македонцима и Албанцима која је сада актуелна у 'Тиранској платформи'?", рекао је Дачић.

Такође, додао је, "Хоџај је рекао једну лаж – да у Нишу постоји војна база Србије и Русије".

"Ја сам отворио тај хуманитарни центар, да се спасавају људи у пожарима и поплавима, и у Албанији, и на Косову, и у Централној Србији и било где. Пошто смо ми свима редом дали статусе имунитета, ја ћу поставити питање премијеру Александру Вучићу: да ми одговори зашто ми не ратификујемо споразум са Руском Федерацијом о привилегијама и имунитету који тај центар у Нишу има. Зато што то неке западне земље не дају", рекао је Дачић.

Додао је да то "није сметало Борису Тадићу да са Кондолизом Рајс потпише споразум о статусу војске САД, а исто то што пише за Хуманитарни центар Руске Федерације и Србије ми не смемо и не можемо да донесемо".

"Србија је суверена земља, извините молим вас, шта је разлог за тако нешто. Сигуран сам да ћемо о томе морати да водимо рачуна у наредном периоду", поручио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара