Шарчевић: Реформски закони у јуну пред посланицима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић очекује да ће сет реформских закона бити пред посланицима у јуну. Број бодова за упис у наредну годину студија ће бити 48 и министарство га неће сваке године кориговати као до сада, рекао је министар.

Младен Шарчевић је рекао да се нада да ће нацрт Закона о основама система образовања и васпитања бити приоритет у Скупштини Србије, како би реформа у просвети могла да почне на јесен.

"Реформе школства у просеку трају осам година. Ми ћемо, у околностима традиционалне српске нетрпељивости бити задовољни ако реформу завршимо за четири године", рекао је министар и додао да ће у том процесу кључна реч бити одговорност и бољи квалитет наставе.

"Ми нисмо Финска, на коју се сви позивају. Тамо је најпре успостављен друштвени консензус, издвојен је велики новац и показано велико стрпљење. Ми немамо ништа од тога", рекао је Шарчевић гостујући у емисији "Седмица" на Радио Београду.

Шарчевић је потврдио да се ученицима петог разреда од јесени уводи информатика као обавезни предмет, да веронаука и грађанско остају у истом обиму изборни предмети, али да ће тест мале матуре убудуће бити тежи, у смислу да ће се тражити размишљање а не бубања.

Министарство просвете спрема и пројекат велике матуре, подсетио је он, а прва генерација која ће полагати велику матуру су ђаци садашњег осмог разреда, а садашња друга година средње школе биће прва у пилот пројекту.

То ће, каже Шарчевић, олакшати ђацима припрему за упис на факултет, а родитељима уштедети новац.

У области високог образовања, број бодова за упис у наредну годину студија ће бити 48 и министарство га неће сваке године кориговати као до сада.

Додао је да са синдикатима има добар дијалог, а када је реч о повећању плата у просвети, Шарчевић моли за стрпељење.

"За више новца из буџета због реформе, ја ћу се лавовски борити, а тражићу и алтернативна средства финансирања, јер, без задовољних наставника нема ни добре реформе", каже министар просвете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи