"Бриселски дијалог много више од разговора"

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату оценио је да је дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу део регионалног процеса стабилизације и да је због тога потребна комуникација којом би били решавани свакодневни проблеми грађана. Изјаве о националном уједињењу Албанаца види као поруку Европској унији да је неопходно убрзати процес интеграције региона у ЕУ.

Брату је за РТК2 рекао да је бриселски дијалог много више од разговора Београда и Приштине.

Према његовим речима, то је део регионалног процеса стабилизације до које се долази комуникацијом, којом се решавају проблеми и ствара поверење.

Оценио је да је дијалог важан и за процес евроинтеграција и да би га требало наставити.

"Хтели бисмо да подстакнемо процес, да дијалог и даље тече, хтели бисмо да видимо да споразуми буду реализовани јер реализација техничких споразума може да олакша услове живота грађана", рекао је Брату.

Навео је да комуникација Београда и Приштине и даље постоји, али да није на истом нивоу као раније.

Према његовим речима, званични Брисел би сада требало да помогне Београду и Приштини да превазиђу разлике и започну формирање Заједнице српских општина, а ОЕБС је спреман да се укључи у процес израде статута и пружи техничку и стручну помоћ организације.

"Верујем да постоји воља у Приштини да се започне овај процес под одређеним условима и постоји воља у Београду да се започне процес, али под незнатно другачијим условима. Сада са међународним партнерима треба да нађемо формулу која ће омогућити отпочињање овог процеса", истакао је Брату.

Указао је да изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о националном уједињењу Албанаца шаљу поруку Европској унији да све те изјаве о интеграцији у Европску унију треба да буду пропраћене конкретним корацима и нагласио да промена граница неће бити.

"Мислим да треба да буде јасно да је промена граница у овом региону свакако нешто што је ван неког дневног реда, да то свакако није приступ Европске уније када је реч о решавању политичких проблема, тако да овакве изјаве, могу врло лако да буду погрешно протумачене и нису од помоћи. Мислим да морамо да будемо веома јасни да границе остају онакве какве јесу", додао је Брату.

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову истакао је да су грађани и њихови представници фрустрирани динамиком европских интеграција, наводећи да није сва кривица на Бриселу, јер је одговорност за процесе делом и на лидерима региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво