Вучић за РТС: Грађани могу да буду мирни, подигнута је борбена готовост

Србија је стабилна, таква ће и остати, а грађани могу да буду мирни – истакао је за РТС премијер Александар Вучић. Борбена готовост јединица подигнута где је неопходно. Албанци постају мезимче међународне заједнице и раде све смишљено да постигну легитимизацију "Велике Албаније", рекао је Вучић.

Александар Вучић је, након седнице Бироа за координацију служби безбедности, рекао да је ситуација у Србији мирна и стабилна, нагласивши да ће тако и остати.

"Људи треба да буду мирни јер смо подигли функционалну интероперабилност, односно борбену готовост наших јединица где је потребно. Спремни смо да одговоримо на сваки изазов", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додао је да се после седнице Бироа није излазило са закључцима јер, како каже, ту "има и војних и других тајни".

Како је рекао, извршена су одређена тактичка померања и "одређене ствари које је требало да направимо". "Људи могу мирно да спавају", указао је Вучић и додао да је наш витални циљ очување мира и стабилности.

"Нисмо говорили лажи и неистине ни пре месец дана, ни пре два, ни пре три са колико проблема се у региону суочавамо и биће много мука које ћемо морати заједнички да решавамо", навео је премијер. 

Вучић је указао да је ово време бременито различитим изазовима, притисцима споља, мешању отвореном са стране, унутрашњим проблемима појединих земаља у регији.

"На то ћемо увек имати одговор, а за нас је најважније да сачувамо нашу економску снагу и да је увећавамо и да обезбеђујемо људима бољи живот", напоменуо је Вучић.

Говорећи о синоћњим сукобима у македонском Собрању, премијер је рекао да излази са опрезним изјавама о томе јер смо, каже, ми људи који морамо да водимо рачуна о свакој речи коју изговоримо.

"Мислим да је Черчил рекао да не постоје стална пријатељства, ни стална непријатељства, већ стални интереси", навео је Вучић и додао да се насмејао кад је видео реакцију целокупне међународне јавности која је, истиче, до пре неку годину упаде у нашу скупштину и убиства коментарисала као празнике демократије, а сада су, како каже, десетоструко мање инциденте окарактерисали као вандализам. 

Све што говоре с моралног аспекта оставите по страни, каже Вучић и додаје да "све то мора да се узме као рационална политичка чињеница и да се у складу са тим води рачуна о интересима своје земље".

"Позвали смо на мир у Македонији јер се то тиче и нас. Мислим да Србија има највише угледа у Македонији и да народ у Македонији зна да је Србија једина која је више тога доброг учинила за њих него било ко други од суседа", напоменуо је премијер.

Вучић сматра да смо умирујуће утицали на све оно што се догађа у Македонији. 

"Албанци постају мезимче међународне заједнице" 

Сада се види, каже Вучић, недвосмислена чињеница да "Албанци постају мезимче готово целокупне међународне заједнице и да могу себи да дозволе шта хоће".

Нагласио је, каже, да је био запањен када је Харадинај по повратку у Приштину изговорио да се није нимало шалио кад је рекао да треба да дође до рата ако га изруче Србији.

"А онда каже да би се угледали на Хрватску, где су у 'Олуји' побили пет-шест хиљада Срба и протерали више од 100.000. И цео свет сад ћути на најстрашније изјаве и најморбидније изјаве", нагласио је премијер додајући да постоје коментари појединих албанских лобиста који осуђују Србију.

Тражим да они који су оптужени за најгоре злочине одговарају, рекао је премијер истакавши да неће да прихвата ту врсту политичког диктата било које земље у свету да су злочинци добри људи ако су злочине чинили над Србима.

"То су ствари које нећемо да прихватимо и може нам се да не прихватимо јер цена може да буде само та да против мене нешто организују у будућности, а мене се то не тиче. Србију да прегазе и да њом управља неко други а не њени изабрани представници – то су ствари које су немогуће", навео је Вучић. 

Додао је да се сви ућуте кад из Албаније дођу најоштрије реакције.

"Замислите да сам рекао да ће Албанци бити побијени и протерани, па био бих главна вест на сваком месту на кугли земаљској. Албанци то раде смишљено, нису они глупи и нису погрешили, ја сам мислио први дан, али су онда паметнији људи дошли са комплетним сценариом и рекли ми шта они то раде. Они раде легитимизацију 'Велике Албаније'", сматра премијер. 

Изјаве косовског председника Хашима Тачија, албанског премијера Едија Раме и председника општине Бујановац председника Албанског националног већа Јонуза Муслијуа су координисана акција, поновио је премијер и додао да су најопасније непостојеће изјаве.

"Безброј пута сам разговарао и са Рамом и са Тачијем, то ми је посао, а Рама и Тачи су после одређених састанака у децембру променили начин обраћања. Али наш однос мора да буде исти. Ми морамо да поштујемо партнере у ЕУ и да држимо до себе и кажемо шта мислимо. Имамо супротстављене ставове и Русије и Кине, и ту имамо пријатеље са којима треба да сарађујемо. Чуваћемо позицију наше суверене и независне земље", нагласио је премијер.

"Желимо да будемо добар партнер Турској" 

Када је реч о односима са Турском и индицијама да турске службе носе део одговорности за немире у Македонији и још неке догађаје који су потресли Балкан, Вучић је рекао да су за Србију односи са Турском од изузетног значаја.

"Желимо да будемо добар партнер Турској, упутио сам позив Ердогану, он је један од ретких лидера који није био у Србији у претходне две-три године", истакао је премијер наводећи да не бисмо имали хиљаде запослених људи да нисмо имали тако добре односе са Турском.

"Мислим да ће Ердоган доћи са групом бизнисмена и да ћемо разговарати", навео је Вучић.

Рекао је, такође, и да се нада да ће за на његову инаугурацију за председника доћи значајан број пријатеља из ЕУ и да ћемо, каже, тиме показати колико је Србија снажна и угледна и колико доприноси миру у региону.

Говорећи о односима са Хрватском, премијер је рекао да је упутио позив председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и премијеру Андреју Пленковићу за обнову српско-хрватског дијалога.

"Мислим да је то веома снажна порука за стабилност Балкана. Са Хрватима морамо да разговарамо и мислим да ћемо моћи да остваримо важне српске инвестиције у Хрватској, отвара се много могућности за улазак српског капитала у Хрватску", навео је Вучић.

Уз добре односе са Бошњацима и успостављање озбиљне осовине поштовања, каже премијер, можемо да стабилизујемо Балкан, а та врста стабилности, каже, доноси потпуни мир за грађане.

"Видео сам синоћ како су се људи уплашили, али треба да буду мирни и сигурни – Србија је апсолутно стабилна и сачуваћемо ред и мир", навео је Вучић истакавши да Србија никада више неће дозволити ни прогон ни истребљење Срба на било којој територији.

"Србија је сада много снажнија него раније. Србија неће никога да дира, поштујемо интегритет Хрватске, БиХ, Македоније, Албаније... Ничије нећемо да дирамо, а своје нећемо да дамо никоме. Нити сам се шалио нити сам се са тим играо. Верујем да ће наша снага и војна и одбрамбена моћ бити директно пропорционална расту наше економске снаге", истакао је Вучић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво