Реакције странака из Србије поводом гласања у црногорском парламенту

Политичке партије из Србије огласиле су се након што је црногорски парламент усвојио Предлог закона о потврђивању Северноатлантског уговора, којим се обезбеђују услови за приступање Црне Горе НАТО савезу.

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је Србија после одлуке Скупштине Црне Горе о чланству у НАТО-у, још више упућена на посредну или непосредну сарадњу са тим војним савезом.

Шутановац за Бету истакао да се Црна Гора "кристално јасно определила за евроатлантске интеграције и у том смислу води политику која доноси резултат".

Он је рекао да тежња Црне Горе да буде у северноатлантској алијанси има више разлога, од тога да се као мала земља прикључује најмоћнијем одбрамбеном савезу као "безбедносном кишобрану" који доноси не само безбедносну стабилност већ је и замајац за развој привреде, до тога да ухвати брзи коловоз на путу ка коначним ЕУ интеграцијама.

Лидер СПО Вук Драшковић оценио је да се Црна Гора, ратификацијом споразума о чланству у НАТО-у, "одлучујуће приближила и свом чланству у Европској унији" и изразио очекивање да ће је Србија у томе следити.

Драшковић је, такође, честитао председнику ДПС-а Милу Ђукановићу на тој, како је рекао, "историјској прекретници".

Либерално демократска партија честита грађанима Црне Горе на одлуци којом је данас и званично потврђено приступање те земље НАТО-у, изјавио је председник те странке Чедомир Јовановић и оценио да таква политика "мора бити путоказ и Србији".

"Храбра идеја о уласку Црне Горе у НАТО представља израз политике која мора бити путоказ и Србији, која још увек своје спољнополитичке приортитете не може јасно да одреди", наводи се у саопштењу.

Јованович оцењује да Србија не сме остати "изоловано острво", окружена земљама НАТО-а, већ се у савезу са њим мора борити против глобалних опасности и носити са изазовима са којима је човечанство суочено.

Српска народна партија осудила је одлуку о ступању Црне Горе у НАТО, а председник те странке Ненад Поповић је позвао Владу Србије да подржи српски народ, али и остале грађане Црне Горе који захтевају референдум о чланству у НАТО.

"Ова одлука усвојена је без референдума и противно већинској вољи народа Црне Горе", наводи се у саопштењу и оцењује да је то била "антинародна одлука дела посланика Скупштине Црне Горе".

Према његовим речима, избегавање референдума о чланству у НАТО представља грубо кршење људских права и гажење демократских тековина од стране режима у Подгорици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво