Стефановић: Грађани Србије не морају да брину

Не очекујемо да било ко угрози безбедност Србије, али смо спремни, ако то некоме падне на памет – да снажно одговоримо, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је пред седницу Бироа за координацију служби безбедности рекао да ће кључна тема бити шта је то што су безбедносне службе предузеле да заштите грађане Србије.

Министар је, одговарајући на питања новинара, рекао да се у последњих неколико година интезивно ради на анализи и процени свих могућих сценарији у државама у окружењу које су показале знаке нестабилности.

"Предузете су мере да грађани Србије не би морали да брину. Опрезни смо већ годинама због ситуације на јужним границама", рекао је Стефановић.

Министар је додао да је држава развила механизам са полицијом, војском и безбедносно-информативно агенцијом и ти штабови свакодневно заседају, доносе одређене мере којима се штити наша граница.

Додаје да засада нема потребе да Жандармерија буде распоређена у копненој зони безбедности, јер се тамо налазе јединице војске. 

Одговарајући на питање новинара да ли ће Жандармерија бити враћена у Копнену зону безбедности, јер постоје индиције да ће припадници расформиране Ослободилачке војске Косова упасти на југ Србије и изазвати нестабилност, Стефановић је рекао да не би говорио о обавештајним информацијама које има МУП, а које се тичу територије Србије. 

"Тиме би угрозили безбедност свих они који спроводе мере да заштите полицију, али и грађане Србије", рекао је Стефановић. 

Додаје да се у Копненој зони безбедности налазе снаге Војске Србије, а да ли ће се, када, где и које једнице распоређивати – то је, каже, одлука Републике Србије. 

На питање да ли су турске службе умешане у дешавања на југу Србије и у Македонији, рекао је да МУП не располаже таквим подацима, јер полиција не прати рад страних обавештајних фактора већ да то раде безбедносне структуре.

"На територији Србије ћемо се трудити да сузбијемо свако негативно деловање безбедносних служби других земаља и нећемо дозволити да то утиче на безбедност грађана у Србији", рекао је Стефановић.

Додаје да ће на седници Бироа координације служби безбедности разговарати о томе, те да очекује да од шефова безбедносних служби добију шта држава може да предузме да се томе супротстави.

"Полиција је спремна да предузме све радње које држава наложи, не само да се заштити безбедност грађана већ и да се супротставимо сваком страном деловању које води ка томе да угрози безбедност наше земље", истиче министар Стефановић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво