Још девет милиона долара подршке САД Србији на путу ка ЕУ

Србија ће добити још 9,1 милиона долара додатне развојне помоћи Сједињених Америчких Држава на основу амандмана на Споразум за боље функционисање државне управе и Споразум за конкурентнију тржишну економију.

Амандмане на два споразума потписали су у Влади Србије министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор САД у Србији Кајл Скот и директорка Америчке агенције за међународни равзој (УСАИД) Аза Ел-Абд.

Министарка Јоксимовић истакла је том приликом да је данас важан дан за наставак развојне срадње Србије и САД, јер су потписани амандмани усмерени на боље функционисање управе и стварање бољих тржишних услова.

"Добили смо 9,1 милиона долара бесповратне помоћи од УСАИД-а и то је заиста важан тренутак да кажемо грађина да су САД, поред политичких и еконосмким односа које имамо са том земљим, један од највећих билатералних донатора у процесу подршке реформама", рекла је Јоксмовићева.

Она је додала да су политички односи променљиви, с обзиром на међународне околности, али би финансијску подршку САД требало увек да имамо у виду.

"Нису све државе помагале Србију у развојном процесу, а од 2001. године САД су са око 750 милиона долара бесповратне помоћи, како би подржали процеш трансформације наше земље у изградњи европских стандарада", додала је министарка.

Јоксимовићева је назначила да је помоћ до сада одлазила на врло конкретне и опипљиве пројекте, који су се односили на јачање локалних самоуправа и стварање услова за локални економски развој.

Према њеним речима, посебно је успешан био пројекат пружања подршке развоју малих и средњих предузећа у југозападној и јузној Србији, где су неке од најнеразвијенијих општина.

"То су и грађани могли да виде и искористе за развој, за јачање институционалих капацитета и развој малих и средњих предузећа која би требло да буду кичма здраве економије", подвукла је Јоксимовићева.

Такође, посебно је истакла да су сва средства до сада коришћена на транспарентан, јасан и ефикасан начин.

Јоксимовићева је нагласила и да европске интеграције јесу најбољи механизам и инструмент нашег развоја.

"Развој и стабилност, мир и напредак су мотиви стратешке одлуке Србије да настави пут европских интеграција, које су важан део стабилнности на унутрашњем плану, али и у међународним односима", навела је она.

"Нама у пороцесу европских интеграција циљ треба да буде да покушамо да смањимо разлике између различитих делова Србије, и да сваки део земље осети корист. Да ли ће то бити јачање капацитета самоуправе, различите обуке, то су ствари о којима треба да причамо", рекла је Јоксимовићева.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот казао је да ће САД са још девет милиона долара помоћи да би Србија и њена привреда била конкурентнија, како би јачала владавина права, државна управа била ефикаснија и како би се унапредила борба против корупције.

Он је навео неколико примера у којима је САД помогла Србији, међу којима и помоћ која је омогућила лакше добијање грађевинских дозвола, што је, како је рекао, довело до веће актиности у грађевинатсру и отварање више радних места у тој области.

Навео је и помоћ у области лакшег усаглашавања са захтевима инспекција, што је довело да су многи који су пословали у сивој зони, прешли у легалне токове и плаћају порез.

"Због тога је Србија једна од десет земаља које су највише напредовале на Дуинг бизнис листи Светске банке", подвукао је Скот.

Такође, захваљујући подршци УСАИД-а обновиљени су прекршајни судови у Србији, па је у некима од њих смањен број старих нерешених предмета за 80 одсто.

"Уведена је Е-управа у 83 општине у Србији, помогли смо да се изради нацрт и спроведе први Закон о заштити узбуњивача, као и у еконосмком сектору, поготово малим предузетницима и привредницима", рекао је Скот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи