Реаговања у Србији на догађаје у Македонији

Званичници и политички субјекти у Србији осудили су догађаје у Македонији, истичући да је неопходно да се што пре нађе решење. Национални савет македонске националне мањине у Србији изразио је дубоку забринутост.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин коментаришући најновија дешавања у Македонији каже да је безброј пута изречено упозорење да је за рат довољан један, а за мир потребно најмање двоје. 

"И Србија је на то подесећала и нажалост све што смо рекли се сада потврђује у пракси. Више пута смо упозоравали да прича о 'великој Албанији' није само прича. Сукоби које видимо у Македонији нас стварно брину и желимо да грађани Македоније живе у миру, стабилности, да се њихова држава развија, јер Србија не може да буде успешна и стабилна ако на њеним границама бесни рат, уколико бесне грађански сукоби", приметио је Вулин.

Поновио је позив премијера Александра Вучића грађанима Македоније - да воде рачуна о својој земљи јер нико са стране то неће учинити као они, да не слушају никога већ сами себе, те да је интерес сваког грађанина Македоније, без обзира на веру и нацију, да земља буде мирна, стабилна и успешна.

С тим у вези Вулин је поручио да ћемо се борити да сачувамо стабилност Србије, да смо способни да земљу одбранимо, те да се нада да ће сви грађани у нашој земљи разумети колико је у овом тренутку потребна стабилност.

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман је поручио да се македонска влада мора формирати на основу резултата недавних избора.

Одговарајући на питања новинара могу ли демонстрације у Црној Гори и нереди у Македонији утицати на утисак страних компанија о привредном амбијенту у Србији, Дитман је констатовао да у Македонији јесте криза, те да је за њу потребно хитно решење.

Осим тога, навео је, "имали су демократске изборе и на основу резултата избора мора да дође до формирања владе".

Демократска странка осудила је напад у македонском парламенту као напад на демократију напомињући да се изборна воља грађана мора поштовати.

"Грађани Македоније су на изборима изразили своју вољу и у складу са свим демократским праксама, сматрамо да је апсолутно неопходно да се омогући парламентарној већини да формира владу у складу са Уставом и законима, а да је у земљи и региону неопходно одбранити мир", наводи ДС. 

Указује да је дужност сваког друштва да пружи подршку и одговорним приступом помогне пријатељској и суседној земљи.

"Акти насиља морају наћи осуду од свих, а пре свега од државних органа Србије јер само таквим одговорним понашањем Србија може бити препозната као поуздан партнер у региону, Европи и свету," наводи се у саопштењу Демократске странке.

Македонци у Србији забринути: Уздржите се од насиља

Национални савет македонске националне мањине у Србији изразио је дубоку забринутост због најновијих дешавања у Македонији и упутио апел да се сви уздрже од насиља и снаге усмере на решавање кризе мирним путем, поштујући Устав и законе Републике Македоније.

Припадници македонске заједнице у Србији истичу да су у последње две деценије "врло добро искусили последице нерешавања кризе мирним путем".

"Ми, Македонци из Србије, желимо да упутимо поруку да подржавамо настојања и залагања за мирну, стабилну и просперитетну Македонију у којој владају добри међуетнички односи, али истовремено подржавамо залагања за унитарну, независну и слободну Македонију свих њених грађана", пише у саопштењу.

Национални савет македонске националне мањине је такође упутио апел свим релевантним политичким субјектима у Републици Македонији да пронађу снагу и државничку мудрост да дијалогом и међусобним договором превазиђу садашње стање у корист добробити државе, као и њене демократске будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи