Дачић: Ситуација у Македонији проблем за читав регион

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Србија позива на мир и смиривање ситуације у Македонији, јер је угрожена и стабилност региона.

Ивица Дачић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да у Македонији нема наде за политички договор.

"Сада се најбоље види колико смо били у праву када смо месецима пре ових дешавања указивали на то да Србија има златну полугу у својим рукама, а то је политичка стабилност. Од виталног значаја је утврдити да ли постоји било какав ауторитет који може да ситуацију у Македонији држи под контролом", истиче Дачић.

Додаје да је ситуација у Македонији таква да више не представља локалну невољу већ проблем за цео регион.

"Интервенција међународне заједница је ишла ка томе да се прихвати једна опција и очигледно је да овде постоји проблем легитимитета и легалитета. Ситуација у Македонији није добра", сматра министар Дачић.

Напомиње да је премијер Србије разговарао са учесницима овог политичког процеса.

"Србија ће помоћи колико може и позивамо на мир и смиравање ситације јер је без тога угрожена и стабилност региона. Такође, морамо да заштитимо и интересе Србије", каже Дачић.

Додаје да бисмо у нашој земљи имали сличну ситуацију да је у Србији нека друга власт.

"Србији се сада отворено прети чак и из делова централне Србије. Ми смо зато преузели на себе одговорност да будемо произвођач стабилности у региону", истиче министар.

Каже да Србија уздржано реагује на провокације које стижу са југа Србије, из општина где живе Албанци, и да му није лако да се суздржава на свакодневне изјаве о стварању "Велике Албаније", али да поштује црвену линију коју је повукао премијер Вучић.

"То је исто као када бисмо ми говорили о уједињењу са Србима из региона. Нико не реагује са међународне сцене, а први који је реаговао био је Јоханес Хан после разговора са мном и доживео је велике нападе из Приштине. Ово се не дешава случајно, Албанци нису толико храбри да сами говоре о 'Великој Албанији'. Зато је важно да се у Србији сачува политичка стабилност. Зар бисмо ми хтели овакве сцене у Србији? Мислим да ниједан грађанин Србије то не жели", сматра Дачић.

Истиче и да ће одлука суда у Колмару имати значајне последице по дипломатске односе између Србије и Француске.

"Србија је мирна и реагује уздржано, али мислим да нико не би требало да се игра са Србијом и њеним народом. Реагујемо уздржано јер имамо свест да не треба подгревати ситуацију и да је излаз у договору. Албанци играју на све или ништа, а поручујем им да се не играју. Ми ћемо реаговати уздржано као државници, направићемо све да Србија буде извор мира и стабилности у региону", каже министар Дачић.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи