Русија забринута због одлуке суда о Харадинају

Ослобађање бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја у Француској представља исполитизовану одлуку и сведочи о двојаким стандардима Париза, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у разговору са српским премијером Александром Вучићем.

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је после подне телефоном са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, кога је упознао са поступком француских власти у случају Харадинај.

Сергеј Лавров је изразио искрено разумевање за ставове и позиције Владе Србије тим поводом, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Лавров је нагласио да Русија дели дубоку забринутост Србије у вези са јасно исполитизованом одлуком француског суда, који је 27. априла објавио да пушта из притвора злогласног вођу косовских екстремиста Рамуша Харадинаја, чиме је игнорисан захтев Београда упућен преко Интерпола", каже се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Москва, како се додаје, верује да сви косовски политичари умешани у ратне злочине морају да добију заслужену казну, без обзира на позиције на којима се налазе, додаје се у саопштењу.

Двојаки стандарди Париза показују политику попуштања пред косовском агресивном политиком реализације пројекта "Велике Албаније", који би могао да уништи крхку стабилност и представља рецидив крвавог конфликта на Балкану, истакло је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се наводи да су Лавров и Вучић разговарали телефоном на иницијативу српске стране и додаје се да су разговарали и о билатералној сарадњи и потврдили одлучност да јачају стратешко партнерство Москве и Београда.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске.

Француски суд позвао се у образложењу на формалне, односно процедуралне разлоге у доношењу такве одлуке, што проистиче из текста одлуке коју је доставио Танјугу.

У образложењу одлуке суд констатује да захтев Србије није политички, али наводи да нису испуњени сви формални услови да би био прихваћен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара