Вулин и Соботка о мигрантској кризи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је у Бечу, после сусрета са министром унутрашњих послова Аустрије Волфгангом Соботком, да Србија уз подршку Аустрије може бити сигурна да неће бити место где се дижу велики кампови за мигранте који не могу нигде друго да оду.

Александар Вулин је је поручио да ће Србија наставити да брани своје границе.

"Србија ће наставити да брани своје границе, зауставља илегалне миграције, али и да буде хумана и организована према људима који се налазе на нашој тероторији, траже азил. Сваком мора бити јасно да Србија неће бити паркинг за мигранте, место где се праве велики кампови у којима се скупљају мигранти који не могу нигде другде да оду", навео је Вулин.

Србија, како је подвукао, није одговорна за миграциону кризу, није је изазвала, нити тражила и било би непоштено да њени грађани и њен буџет буду изложени притиску миграционе кризе.

Уз подршку Аустрије и других земаља ЕУ можемо да се надамо и будемо сигурни да ће се људи који се налазе код нас, а немају право на азил, бити враћени у своје земље порекла, поручио је он након састанка.

Пренео је новинарима да је са аустријским министром Волфгангом Соботком разговарао о мигрантској кризи, њеним последицама, и свим изазовима са којима се Србија носи када је у питању мигрантска криза.

"Веома сам задовољан што смо наишли на подршку од стране министра Соботке и Аустрије када је у питању борба против илегалних миграција и посебно да Србија буде део споразума по коме ће људи који немају право на азил, првенствено из Авганистана, бити враћени у земљу из које долазе. Ми нисмо земља из ЕУ и самостално вероватно никада не бисмо склопили такав билатрелани споразум са Авганистаном", објаснио је министар рада.

Навео је да Србија од Аустрије добила заштиту и помоћ око решавања проблема које мигрантска криза носи са собом.

"На овај начин Србија добија још једну заштиту и помоћ како да реши овај проблем. Осим што смо показали да смо веома добро организовани и хумани на овај начин можемо рећи да апсолутно водимо рачуна о својој земљи, начину живота, и да сви они који злоупптребљавају право на азил могу да врате у своје земље, да наставе тамо свој живот и да Србија и њено становништво не буду оптерећени теретом миграционе кризе", поручио је Вулин.

"Србија за Аустрију важан партнер" 

Волфганг Соботка је нагласио да је Србија за Аустрију веома важан партнер како по питању затварања балканске руте, тако и уопште сарадње на Балкану.

То, како додаје, Аустрија посебно показује тиме што је упутила полицајце да помогну у надзирању границе.

"Мислим да је Србија предузела многе напоре у последње време у обезбеђивању потребних стандарда за смештај атражилаца азила. Србија је са нама сагласна да они који немају основа да добију азил морају бити враћени у њихове земље порекла", рекао је Соботка.

Додао је и да је за Аустрију важно да Србију, пошто није чланица ЕУ, укључи у све програме, наводећи као пример Фронтекс, али и посебно у споразуме о враћању миграната, посебно у Авганистан.

Упитан какав развој очекује током наредних месеци министар унутрашњих послова Аустрије је истакао да су процене Аустрије и Србије сличне да је споразум ЕУ са Турском веома важан, али да се морају предузети све мере да границе буду затворене.

"Надамо се да ће Бугарска веома брзо имати владу и да ћемо моћи да разговарамо о даљем деловању. Знам да је Бугарска предузела многе мере у циљу заштите шенгенске границе, што је учинила и Грчка", рекао је Соботка.

Истакао је да је неопходно да свака земља испуни своје задатке.

"И онда ни лето дуж западно балканске руте неће донети никаква изненађења", наводи министром унутрашњих послова Аустрије.

Соботка је изразио уверење да су Аустрија и друге земље добро припремљене, а да присуство полиције и војске на границама представља јасан сигнал кријумчарима да нема илегалног преласка.

"Ко жели у Европу може то само пробати легалним путем", поручио је Соботка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи