Дачић: Европа потпуна тек са Западним Балканом

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Норвешкој да је пријем Србије и земаља Западног Балкана у чланство у ЕУ једнако стратешки значајан циљ држава региона, али и целокупне Европе.

Ивица Дачић, који је борави у званичној посети Норвешкој, нагласио је да ће пројекат уједињења Европе, упркос свим актуелним турбуленцијама, бити успешно заокружен тек након што регион Западног Балкана буде у потпуности интегрисан.

Министар спољних послова борави у званичној посети Норвешкој, током које је у парламенту био гост Сталног комитета за спољну политику и одбрану и норвешких парламентараца, које је предводила Марит Нибак, саопштило је то министарство.

Норвешки парламентарци, који управо разматрају најновији стратешки документ о будућим правцима спољне политике те земље, а у коме се Западни Балкан апострофира као један од норвешких спољнополитичких приоритета, били су заинтересовани да чују визију развоја односа две земље, као и могућности за подршку Норвешке процесима помирења у региону и убразању процеса ЕУ интеграција.

Дачић је у Техничком музеју у Ослу посетио изложбу посвећену присилном раду затвореника у СС камповима у окупираној Норвешкој током Другог светског рата.

Више од 4.200 југословенских интернираца присилно је одведено у Норвешку у неколико наврата почев од 1942. године из логора у Јасеновцу, на Бањици, Сремској Митровици, Лесковцу и Нишу.

Значајан део ове поставке посвећен је управо југословенским затвореницима.
Шеф српске дипломатије је у склопу посете Музеју одржао и предавање "Место Србије у Европи која се рапидно мења", пред бројним представницима норвешких званичних институција, стручне јавности и дипломатског кора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво