Оштар протест Француској, српски амбасадор из Париза позван на консултације

Одлука суда у Колмару да не изручи Рамуша Харадинаја срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, рекао је премијер Александар Вучић. Најавио је да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

Србија ће Француској упутити протестну ноту због одлуке суда у тој земљи да не изручи Рамуша Харадинаја и позваће свог амбасадора из Француске на консултације у Београд, најавио је премијер Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да води суверену и независну земљу, те да ће упутити најоштрију протестну ноту Француској јер се ради о највишим моралним и правним принципима и о томе да ли неко поштује суверену земљу или штити злочинце.

Каже и да Србија није планирала да прекине дипломатске односе са Француском, али да је јасно да данашња одлука суда у тој земљи не утиче повољно на односе две земље.

"Не желим да угрозим стабилност Србије ни њену будућност било каквим хитним или хитрим потезом. Ово је највиши степен нашег протеста, пред отказивање гостопримства француском амбасадору. Мислим да смо нашли праву меру и најбољи начин да то урадимо", рекао је Вучић.

Напомиње да је Србији важно да има односе са Француском, али да је на нама да пошаљемо јасну поруку шта мислимо о одлуци суда те земље о одбијању захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја.

Премијер истиче да сада постаје бесмислено уопште разговарати о потписаним документима о сарадњи и стратешком партнерству две земље.

Каже и да је ступио у контакт са амбасадорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН, у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.

"У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очување мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше му достојанство и покажу да над њим могу да се чине злочини и да се прође некажњено", рекао је Вучић.

"Мени је најважније да можемо сваког да погледамо у лице, ми се дичимо тиме што се боримо против таквих људи, који силују жене", рекао је Вучић и истакао да Србија од својих одлука и рада својих тужилачких органа неће одустати.

Премијер је навео четири тачке образложења одлуке суда у Колмару, поменувши као посебно спорне трећу и четврту.

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6. јануара 2017. испуњени, што значи да је Србија, како каже, доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. марта 2017. достављен од државе подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја. Вучић је рекао да би то образложење било смешно да није тужно и жалосно.

"Нисмо га звали на чоколаде и бомбоне него да одговара за злочине. Шта ово значи, на шта то личи?", упитао је премијер Србије.

Вучић је рекао да одлуку француског суда "нико нормалан не може да разуме".

"Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже и да је наш правни тим почео са анализом и да има неколико питања у вези са тачком два, а на која вероватно неће добити одговоре. 

"Наставићемо да гонимо све који су починили ратне злочине"

Премијер Вучић је поручио да Србија, после одлуке о неизручењу Рамуша Харадинаја, неће мењати своју спољну политику и да ће наставити европске интеграције. 

"Ма колико да ми је тешко и да сам данас био и љут и огрочен и разочаран, поносан сам што живим у Србији и што имам част да водим владу која се политици одобравања и подстицања злочина супротставља на најснажнији начин и наставиће то да ради", рекао је Вучић.

Додаје да се политика Србије не мења из дана у дан, да је Србија на европском путу, те да жели најбоље односе са Русијом и Кином.

Премијер је рекао да ће наша држава, поред свих мера, наставити да гони све који су починили ратне злочине.

"Људи у Србији којима је тешко и који не могу да разумеју овакве одлуке могу слободно да иду уздигнута чела улицама наше земље јер нисмо данас ми поражени и понижени. Понижени и поражени су они који су овакве одлуке доносили. Наша је обавеза да због жртава, силованих жена, убијених људи, људи бачених у реку – наставимо своју борбу", истакао је премијер. 

Вучић је рекао да је ратни злочин кривично дело које не застарева ни по српским законима а ни по међународним нормама.

Он је нагласио да је за Србију злочинац онај ко је починио злочин, без обзира на име, презиме, нацију или вероисповест.

"За њих злочинац није злочинац, ни злочин није злочин ако је почињен над онима против којих су се некада или политички или вољно борили. То више говори о њима него о нама", рекао је Вучић.

Премијер је додао да право и правда нису увек лако достижни, али да се на крају и то догоди.

"Зато смо уверени да ћемо својом снагом и одлучношћу успети да се изборимо и за право и за правду и заштиту права оних који су страдали на најмонструознији начин, јер ће то бити једини начин да се то не понови у будућности", рекао је Вучић. 

Како је рекао, ми смо једна мала земља која се бори за поштовање права и правде и која је спремна да се супротстави и најмоћнијим силама уколико су спремне да погазе право и правду и морал. 

"За нас никада ово неће бити прихватљиво", подвукао је премијер и додао да је добро што су нам показали шта мисле о нашем народу и нашим жртвама. 

"Нека нам више не показују како функционише правна држава", рекао је премијер и нагласио да треба да се стиде одлуке коју су донели. 

Он је додао и да то нама оставља могућност да реципрочно одговоримо мерама ако у будућности буде потребно да реагујемо. 

Нису, каже, имали право да улазе у правноваљаност већ само да процене основаност захтева Србије, и ништа више.

Вучић о лажима, владикама, поткупљивању, дијалогу

Премијер је на конференцији за новинаре рекао да ће Србија проследити документацију ко год је хоће и ко год је буде тражио, мада је сигуран да нема никог ко мисли да су злочини који су се догодили измишљени.

Указао је да одлука суда у Француској долази после низа увреда Албанаца из Албаније, са Косова и из јужних делова Србије, на које неће одговарати – не зато што су они много јаки, а ми много слаби, већ зато што је то начин да се очува мир. 

Има и оних који говоре "знамо ми тебе, Вучићу", па све до неких владика који кажу да "знају Вучића још из 1991. године".

"Како ме знаш из '91? Немам везе са политиком ни 1991. ни 1992... Тек тамо негде на крају 1993. Измишљају људи шта стигну", навео је Вучић и додао да је много таквих који више и не знају шта причају ни какве лажи изговарају.

Тај притисак се шири, оцењује, јер никоме не одговара слободна и слободарска Србија.

Верује да ће притисак бити све већи, и у Београду баш као што долази из Приштине, Тиране, из Бујановца.

Поручује да Србију то неће навести да уђе у вређање и сукобе.

"Сигуран сам да једино убрзаним путем напред можемо да допринесемо бољитку наше земље и додатно ојачамо нашу позицију у свету. А када је реч о правди за српске жртве, правда је увек достижна. Пре или касније до ње се дође", рекао је Вучић.

"Плашим се да су потценили плећа Србије. Ми њих не потцењујемо, знамо да су много снажнији, јачи од нас, а ми ћемо са ово мало снаге што имамо храбро да се боримо", подвукао је.

На молбу да прокоментарише најаве из Приштине да ослобађање Харадинаја сада омогућава наставак разговора у Бриселу, Вучић је рекао:

"Је л' могу да не одговорим?"

На питање да ли мисли да су у све умешани "прсти" албанске мафије, рекао је да нема никакве сумње да "поткупљују шта стигну".

Подсетио је на информацију да ће тројица њихових бизнисмена, преко туђих имена и туђих компанија, купити бање на југу Србије, земљиште и фабрике.

"За то имамо доказе и ми ћемо гледати да на различите начине, поштујући законе, обезбедимо наше националне и државне интересе", рекао је премијер и закључио:

"Али, знате, ако неко прави славље и фешту зато што је силовање уз кекс дозвољено, то много говори о њима, а не бих рекао да добро говори." 

Конференцији за новинаре присуствовали су и министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске.

Француски суд у образложењу одлуке констатује да захтев Србије није политички, али наводи да нису испуњени сви формални услови да би био прихваћен.  

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво