Реаговања у Србији на одлуку француског суда

Одлуку француског суда да одбије захтев Београда за изручење Рамуша Харадинаја, званичници и јавност у Србији оценили су као политичку.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да одлука француског суда о пуштању Рамуша Харадинају представља пример како политика утиче на правосуђе и како постоје двоструки стандарди и кад су жртве у питању.

"Овим се даје јасна порука да убијање Срба није кажњиво. Да је неки Србин био ухапшен, да ли би био одбијен захтев за изручење Косову? Србија је дужна да тражи правду за српске жртве, јер су оне ваљда вредне, као и све друге. То ћемо тражити на сваком месту и од сваког", нагласио је Дачић.

Шеф српске дипломатије сматра да ће оваква срамна одлука свакако оставити последице на наше билатералне односе са Француском.

"Француски генерали из Првог светског рата би се стидели овакве одлуке Француске", закључио је Дачић.

Председник скупшинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука француског суда којом се одбија изручење Рамуша Харадинаја Србији политичка, а не правна, те да ће као таква охрабрити екстремисте међу Албанцима на КИМ.

"Упркос необоривим доказима које је Србија поднела, суд је донео ослобађајућу одуку. Евидентно је да је све са правног отишло на политички терен и то је крајње неприхватљиво, није добро и потпуно је погрешна одлука", рекао је Дрецун Танјугу.

"Сем тога мислим да ће ова одлука имати веома негативан утицај на догађаје на самом КиМ зато што ће охрабрити екстремисте међу Албанцима да спроводе додатно насиље над Србима", навео је Дрецун.

Њега, како је навео, посебно забрињава апсолутна неспремност свих Албанаца, и на КиМ и у Албанији, да се суоче са злочинима које је терористичка ОВК починила и да их осуде.

"Они Харадинаја славе као хероја и тиме шаљу јасну поруку Србима да нису добродошли на Космету и тиме се затвара пут ка изградњи једног стабилног процеса помирења Срба и Албанаца", сматра Дрецун.

Лидер грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић рекао је да није имао илузија да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији и да је тим само потврђено неповерење које Срби с Косова и Метохије имају у међународну правду.

Ивановић за каже да том одлуком нису изненађени ни Срби са КиМ, јер, како наводи, нико није веровао да ће се судити по правди.

"Видели смо Хашки трибунал како делује и закључили да је то још једна политичка организација која има плашт правде, али да заправо не суди по закону, већ по некаквим политичким инструкцијама које су очигледно долазиле све ове године. Немамо ми много амбиција. Ми смо највећи скептици да постоји међународна правда", навео је Ивановић.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији саопштило је да је погођено одлуком суда у Колмару и оценило да је тај суд ослобађајући некадашњег лидера ОВК Рамуша Харадинаја урадио исто што је раније урадио Апелациони суд у Београду који је ослободио припаднике "Гњиланске групе".

"Зашто нас је погодила одлука француског суда? Па они су само узели 'модел ослобађања' Апелационог суда у Београду који је ослободио албанске злочинце, припаднике 'Гњиланске групе' и ако су у вишем суду осуђени на 120 година, због монструозних злочина и силовања Српкиња", наведено је у саопштењу поводом ослобађајуће пресуде Харадинају.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио, поводом одлуке да се одбије изручење Харадинаја да је то једно од последњих упозорења властима у Београду да треба да преиспитају своју политику учлањивања у Европску унију јер тамо немамо пријатеље нити искрене сараднике.

Шешељ је додао да су српски радикали од почетка знали да је реч само о једној игри, о поигравању Србијом с једне стране, а са друге стране о настојању да Харадинај међу косовским Албанцима добије што већу популарност пред предстојеће изборе.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је да је одлука суда у Француској је још једна у низу политичких, а не правних одлука, као што је био случај и у Хашком трибуналу, а Рамушš Харадинај јесте и остаје ратни злочинац.

Више нема сумње да међународни судови постоје само за Србе, а посебно Хашки трибунал, који је судио само онима који су бранили Србе и бранили своју земљу, а ослобађали злочинце попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Анте Готовине", истакао је Марковић у изјави за јавност.

Демократска странка Србије оценила је да је одлуком француског суда Харадинај практично аболиран.

"Заштита ратних злочинаца није ништа друго него заступање политике да су злочини не само допуштени, већ и пожељни уколико су у функцији остварења стратешких циљева Вашингтона и Брисела. У овом случају тај циљ је дезинтеграција Србије", поручују из ДСС-а.

Српска народна партија оцењује да одлука суда у Колмару представља поруку свим терористима на КиМ да слободно могу да прогоне и убијају Србе, јер за то никада неће одговарати.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да одлука Апелационог суда у Француској не сме бити изговор за евентуални прекид разговора представника Београда и Приштине.

Тиме доводимо у опасност цело косовско друштво и све грађане Србије, пошто се налазимо у периоду константног подизања тензија и претњи новим ратовима и сукобима, навео је Јовановић у изјави за јавност.

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да је одлука суда у Колмару политичка. Француска није хтела да улази у односе између Србије и Косова, те је случај практично "делегирала" Суду за ОВК, сматра Попов.

Попов је рекао да не сматра да би та одлука могла да утиче на изгледе да се Харадинају не суди пред специјалним судом за ОВК, те додаје да је француски суд тиме што није образложио одлуку заправо показао да не жели да улази у детаље.

Директор Комитета правника за људска права Јуком Милан Антонијевић изјавио је да би после одлуке о ослобађању Харадинаја Србија за почетак може активно да допринесе томе да се подигне оптужница пред новоустановљеним судом за ратне злочине које починио ОВК на Косову и успостави сарадњу са тужилаштвом и специјалним тужиоцем Дејвидом Швендиманом који је недавно изабран и који је био у Србији.

"То је нешто што може допринети и угледу Србије, али и да се о свему ономе што се дешавало на Косову дође до одређене пресуде", рекао је Антонијевић.

И председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић сматра да се после одлуке суда у Француској, још постоји могућност да му суди Специјални суд на Косову, односно инстанца која може бити веома релавантна за све оно што се на Косову дешавало у периодима кризе и конфликата.

Одлука суда у Француској је за потпредседника Центра за спољну политику Драгана Ђукановића је континуитет пресуда које смо имали прилике да видимо и када су у питању држављани појединих држава нашег региона који су такође били на оптужницама Специјалног тужилаштва за ратне злочине Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво