Реаговања из Приштине и Тиране на одлуку суда у Колмару

Косовски и албански политичари реаговали су на одлуку француског суда којом је одбијено изручење Рамуша Харадинаја Србији.

У првој реакцији на одлуку суда у Колмару, косовски председник Хашим Тачи написао је на профилу на Фејсбуку да је "ова одлука доказ неправедних оптужби Србије према припадницима ОВК".

"Пресуда суда у Колмару да се господин Харадинај враћа на Косово је добра вест за његову породицу, сараднике и све грађане са Косова. Још једном је доказано да су оптужбе Србије против Ослободилачке војске Косова неправедне и противне демократским принципима", написао је Тачи.

Косовска влада поздравила је одлуку француског суда да Рамуша Харадинаја ослободи одговорности за ратни злочин над Србима и изјавила да сматра да је "српска потерница била незаконита и неоправдана".

Косовска влада је саопштила да сматра да је одлука француског суда "потврда да је право на страни Харадинаја".

"Српске потернице против Харадинаја и других бораца ОВК су политичке", наводи се у саопштењу.

Честитајући грађанима Косова на ослобађајућој пресуди и победи над, како се тврди, "манипулативним напорима српске државе", влада "изражава своју трајну опредељеност да уложи максималне напоре за спречавање таквих облика неправде од Србије убудуће".

Председник косовске скупштине Кадри Весели оценио је да је ослобађајућа пресуда за лидера опозиционе АБК радосна вест и "потврда да је међународна потерница Србије за бившим премијером Косова била неприхватљива".

"Одлука суда у Колмару о ослобађању Рамуша Харадинаја је радосна вест и сви смо чекали да се то догоди. Његово притварање на основу међународне потернице Србије било је неприхватљиво и то више не би смело да се понови. Господине Харадинај, срећан вам повратак кући и у своју земљу", написао је Весели на профилу на Фејсбуку.

Из Алијансе за будућност Косова саопштавају да је привођење Харадинаја било непотребно и "очигледан покушај Србије да дестабилизује Косово".

Рамушев ратни саборац и политички истомишљеник Фатмир Љимај поздравио је вест о ослобађању, пожелевши му добродошлицу, на путу ка Косову.

Косовска амбасадорка у Вашингтону Фљора Читаку написала је на свом Твитер налогу да је потез Србије да повуче свог амбасадор из Француске на консултације "невероватан" и "бесраман".

"Уместо да ју је срамота због злоупотребе Интерпола, Србија се спрема да повуче амбасадора на консултације", написала је Читаку.

Рама: Рамуш се поново појављује као наш победник у Приштини

Албански премијер Еди Рама пожелео је добродошлицу лидеру АБК Рамушу Харадинају из француског града Колмара.

"Рамуш се поново појављује као наш победник у Приштини. Поносан сам на Ослободилачку војску Косова. Боље икад него никад", навео је Рама на свом профилу на Фејсбуку.

Одлуку суда у Колмару поздравило је и Министарство спољних послова Албаније, које у саопштењу наводи да је суд на тај начин потврдио претходну двостепену одлуку суда у Хагу, којом је Харадинај проглашен невиним.

Наводи се и да је шеф албанске дипломатије поздравио одлуку француског суда и пренео братске поздраве свим становницима Косова.  

"Правда је задовољена. МСП сматра да одлуку суда треба прихватити као победу истине и правде над неоснованим и политички мотивисаним оптужбама које су имале за циљ дискредитацију и дестабилизацију државе Косова, те изједначавање борбе народа Косова и ОВК за слободу и над злочинима Милошевићевог режима", наводи се у саопштењу.

Министарство позива Србију да се одрекне, како се наводи, "утицаја над Косовом".

"МСП сматра да је напредак региона у евроатлантским процесима темељ јачања сарадње и добросуседске политике, којој је Албаније била и остаје у потпуности посвећена. Косово је држава и то је непромењива реалност, а братски односи Албаније и Косова стабилизују регион и оријентисани су ка нашој заједничкој европској будућности", наводи се у саопштењу.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво