Дрецун: Процес против Харадинаја пратили политички притисци

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун за РТС каже да француски суд у Колмару има чисту ситуацију када је у питању одлука о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја, али истиче да политички утицај даје простора да будемо песимисти.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милован Дрецун је рекао да не верује да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији.

"Можда је ово игра која припрема наставак процеса. Ако Харадинај буде изручен, он има право жалбе. Коначну одлуку доноси влада, Mинистарство правде, што значи да би то била политичка одлука. Невероватно је било то што се десило са држављанством Рамуша Харадинаја. Албанија није покренула судски процес против Харадинаја да би имала основ за изручење, али можда се припрема нови сценарио, нпр. бекство Харадинаја", истакао је Дрецун.

Додаје да је могуће да се у Албанији надају да ће Харадинај постати лидер опозиције и тако учествовати на изборима.

Дрецун је рекао да је "брутални притисак на суд" најава да ће бити насиља на Космету, ако одлука суда у Колмару бити позитивна.

"Ако се суди Албанцу за најтеже злочине – онда се прети немирима. Ако прихватимо то, онда нико из ОВК неће бити процесуиран. Организовани криминални клан, који је моћан на територији Косова и Метохије, има неколико стотина људи под оружјем, којима је Харадинај командовао; сетите се Куманова. Они су способни за изазивање насиља, али постоји политички утицај Вашингтона и других моћних центара на Албанце, тако да је ово покушај бруталног притиска на суд", објаснио је Дрецун.

Дрецун је у случају немира на Космету истакао да је обавеза Кфора да заштити Србе.

"То је кључна улога Кфора, да заштити Србе са КиМ. Битнија је политичка порука која се шаље од нпр. САД, које могу да усмеравају деловање Албанаца. Узнемирава чињеница да се оживљава идеја о 'Великој Албанији' и то све када се решава политичка судбина Македоније", објаснио је Дрецун.

Истакао је да је Србија дефакто призната за лидера стабилности и да Србија и Александар Вучић нуде региону и Албанији процес нормализације односа.

"Хоћемо да се крећемо напред, да пружимо перспективу људима, али са друге стране имамо пројекат 'Велике Албаније', који ремети стабилност. Ако се крене тим путем, могућа је дестабилизација", објаснио је Дрецун.

Медији преносе да су српске безбедносне службе подигле активности на највиши ниво због присуства турских агената, а Дрецун објашњава да је утицај Турске на овим просторима континуиран.

"У деловима Балкана где живе муслимани, Турска жели да се наметне као лидер свих муслимана. Има велики утицај, а она је међу првима признала независност Космета. Турска има снажно присуство и уочљиво је присуство служби безбедности које су активне", истакао је Дрецун и додао да је питање да ли само Турска стоји иза оживљавања идеје о "Великој Албанији".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво