Манцо: Унија почела као сан неколицине, сада је нада многих

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо отворио је у Београду путујућу изложбу архивских докумената и фотографија под називом "Све уједињенија ЕУ: Наслеђе Римских уговора за данашњу Европу".

Манцо је рекао да је Европска унија "почела као сан неколицине", а "сада је нада многих".

Циљ изложбе у Италијанском институту за културу поводом 60 година од потписивања Римских уговора је да Европску унију приближи грађанима.

Он је навео да ће изложба "путовати Србијом" и биће постављена и у Зрењанину, Нишу, Новом Саду, Пироту и другим градовима.

Отварању изложбе су присуствовале шефица Преговарачког тима за преговоре о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић и шефица Одељења за Србију Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Кетрин Вент.

Мишчевићева је рекла је "обележавање 60 година било чега само по себи велики датум", али је 60 година "тако великог догађаја као што је покушај или налажење решења за мир у Европи и истовремени развој даје прилику да будемо поноснији на чињеницу да присуствујемо тој шездесетогодишњици".

Она је казала да су Римски уговори и њихов настанак једна од најзначајнијих прекретница у читавој историји Европе и "оно што је дало могућност за непрестани прогрес".

"Оснивачи су имали као идеју пар основних ствари: мир и безбедност, како их остварити увођењем посебног начина функционисања. Друга јако важна порука је да то неће бити остварено преко ноћи. То је процес и то је важна порука за нас", рекла је Мишчевићева.

Кетрин Вент је рекла у говору да јој је "част да отвори изложбу у име Европске уније и додала да су Римски уговори, којима је посвећена изложба, ујединили Европу и донели мир, просперитет и безбедност на континенту".

Вент је рекла да је Србија "значајан партнер" Уније и да "ЕУ није комплетна без Србије", и подсетила да је ЕУ "друга глобална економија и лидер у инвестицијама, укључујући и Србију".

Изложбу чини 14 панела с репродукцијама докумената и фотографија са насловима и објашњењима, а припремили су је Историјски архив ЕУ и истраживачки центар Алчиде де Гаспери при Европском универзитетском институту.

Изложба је отворена 25. марта у Риму, поводом годишњице потписивања Уговора 1957. године, а уследиле су поставке широм Европе.

Изложбу ће у Италијанском институту за културу у Београду бити до 3. маја, а потом ће бити пренета у Зрењанин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво