"Није питање да ли ће Србија постати чланица ЕУ, него када"

Врата ЕУ су отворена за Србију и све балканске земље, пренео је председници Скупштине Србије Маји Гојковић њен шведски колега Урбан Алин који је поручио да ЕУ никада није изневерила земљу која има статус кандидата за чланство.

Гојковићева је новинарима, после састанка са Алином, рекла да је са гостом из Шведске разговарала о спољно политичком приоритету Србије, а то је пуноправно чланство у Унији, наводећи да је до сада отворено осам поглавља у преговорима о чланству и да се очекује да Србија отвори још најмање четири поглавља до краја малтешког председавања ЕУ 30. јуна. 

Истичући важност посете Алина у години када Србија и Шведска обележавају стогодишњицу успостављања билатералних односа, као и добре односе две државе које имају дијалог на највишем нивоу, Гојковићева каже да је данашњим сусретом отворена нова страница у билатералним односима и на нивоу два парламента. 

Како је навела, са Алином је разговарала о односима Србије са ЕУ, Русијом и другим државама, о војној неутралности Србије, те истакла да је за Србију као земљу кандидата за чланство у ЕУ важно искуство шведског парламента и виђење те државе на будућност ЕУ. 

Гојковићева је истакла да је Србија посвећена регионалној стабилности и да учествује у регионалним иницијативама са својим суседима који су у ЕУ попут Хрватске, Бугарске, Румуније и Мађарске, као и са земљама у окружењу које су кандидати за чланство у ЕУ. 

Председник парламента Шведске истакао је да на европском путу не смеју бити запостављене земље Балкана, те да оне имају подршку Шведске како би што је пре могуће постале пуноправне чланице Уније, истичући да је битно да постоје стабилна пријатељства и везе. 

"ЕУ никада није изневерила земљу која има статус кандидата за чланство", каже Алин и додаје да је важно да Влада Србије настави да испуњава критеријуме за чланство. 

Истакао је да земље Балкана морају да се интегришу у ЕУ. 

"Биће препрека, али наша подршка је ту. За мене није питање да ли ће Србије постати чланица ЕУ, него када", рекао је Алин. 

Позивајући се на искуство Шведске и њену добру сарадњу са нордијским земљама, Алин каже да просперитетне земље имају просперитетне суседе, те да смо успешни онолико колико су успешни наши суседи. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво