Ружић: На крају дијалога правно обавезујући документ

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић рекао је у Косовској Митровици да ће процес нормализације односа између Београда и Приштине завршити потписивањем правно обавезујућег документа.

"Тај дијалог, не само дијалог, него генерално читав тај процес, процес нормализације завршиће правно обавезујућим документом", рекао је Бранко Ружић на панелу на којем су учествовали српски и косовски парламентарци.

Ружић је истакао да бирократија у Бриселу жели да има двосмислености у приступу и једне и друге стране, када објашњавају оно што тамо договоре, и сматра да ће тако бити и када дође до потписивања правно обавезујућег документа.

"Да ли ће Србија признати независност Косова? Неће. Али шта ће то значити, правно обавезујући документ је једна димензија и то је однос Србије, Београда, Брисела и Косова, а имате још пет чланица ЕУ које нису признале и које нису спремне да због својих интереса признају Косово и Метохију", рекао је Ружић.

Самостални посланик у косовском парламенту Илир Деда рекао је да ће до потписивања правно обавезујућег споразума између Косова и Србије доћи у наредне две године или пред крај процеса укључења Србије у ЕУ.

"Правно обавезујући споразум значи Косово у свим међународним организацијама. Да ли ће Србија експлицитно или не признати Косово, то није важно", рекао је Деда, који је на панелу истакао да је неповерења много и да је важно да се поспеши и дијалог Приштине са становништвом на северу Косова.

Посланица Самоопредељења у косовској скупштини Доника Кадај Бујупи изјавила је да се залаже за владавину права, економски развој и унутрашњи дијалог на Косову.

"Потребна је комуникација између владе и грађана, што је на северу Косова недостајало у последњих 17 година. Бриселски дијалог није довео до побољшања живота и унутрашњи дијалог треба да га замени и реши питање како севера, тако и југа Косова", рекла је Бујупи.

Посланица у Скупштини Србије Гордана Чомић рекла је да нормализација значи живот и решавање проблема кроз дијалог и "да смо све друго до сада пробали", док је посланик Демократске партије Косова Садри Ферати истакао да је нормализација предуслов за развитак ове и наредних генерација.

Панел о дијалогу и процесу нормализације, на којем су учествовали парламентарци са Косова и Србије, организовали су у Косовској Митровици Савет за инклузивно управљање и Актив.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво