Протест Иницијативе "Не да(ви)мо Београд"

Годину дана након рушења објеката у Савамали одржан је протест у организацији Иницијативе "Не да(ви)мо Београд", којем су се придружили учесници протеста "Против диктатуре". Након окупљања испред зграде Геозавода, демонстранти су у протестној шетњи прошли поред Владе Србије и стигли до градске скупштине, где је протест завршен.

Учесници су поручили да не одустају од заштите јавног интереса и одговорности оних који стоје иза ненајављеног рушења у Савамали. Траже смену градоначелника, председника Скупштине града, министра унутрашњих послова и директора полиције, као и политичку и кривичну одговорност свих умешаних у тај случај.

На кружном току испред зграде Геозавода био је камион са разгласом, велика жута патка на надувавање, која је симбол протеста, као и бина са које су се обраћали говорници.

Окупљенима се обратио доцент на Филозофском факултету Јово Бакић, а говорила је и студенткиња Сара Николић, као и у име Иницијативе Љуба Славковић и Лука Кнежевић Стрика.

Бакић је упоредио савремену власт са зулумћарима и са "васкрслим београдским дахијама". Навео је да је Србија замља "за нас и нашу децу и да поносни грађани неће трпети лоповску власт". Поручио је премијеру: "Не прихватамо лажне султане, Вучићу Ердогане."

"Говоре нам да овде никада неће бити боље и да се овде родиш да би отишао уколико се не прикључиш некој странци. Они желе да будемо јефтина радна снага. Одбијам да одем, али и да будем јефтина радна снага", рекла је студенткиња Филозофског факултета Сара Николић.

Она је, такође, рекла да се протест не може видети на РТС-у већ на друштвеним мрежама. 

Љуба Славковић из Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" је рекла: "Годину дана после рушења, дошли смо да их подсетимо да то тако не може."

"Излазићемо док год буде требало. Нећемо им дозволити да то заташкају. Мораће да одговарају за своја кривична дела", навела је Славковићева. 

Наталија Симовић из Иницијативе је рекла новинарима да држава кроз пројекат "Београд на води" покушава да новцем грађана и уступањем огромне јавне површине обезбеди простор за луксузне станове и место где ће само неколицина моћи да оствари профит и удобно живи.

Окупљени су око 19.15 кренули у протестну шетњу под називом "Траговима фантома" следећом трасом: Карађорђева – Црногорска – Гаврила Принципа – Балканска – Немањина – Кнеза Милоша – Булевар краља Александра, до Старог двора и Скупштине града Београда.

Учесници су носили транспаренте "Сиђи до реке", "Сороше, цицијо", "Нисте надлежни – ми смо надлежни", као и неколико плаката са нацртаним фантомкама.

Придружили су им се и учесници протеста "Против диктатуре", а подршку су упутили Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, Независни синдикат просветних радника Војводине и Удружени покрет слободних станара и власника приватних зграда из Ниша.

Раније данас је шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић рекао да је рушење објеката у Херцеговачкој улици један од најгорих примера кршења прописа и указао да је те ноћи на једном делу територије државе правна држава била суспендована.

Пре годину дана, у ноћи после одржавања ванредних парламентарних избора, непознати људи маскирани фантомкама багерима су порушили неколико објеката. Почетком прошлог јуна премијер је изјавио да су порушени објекти били нелегални, али да начин на који су срушени није био добар, окрививши за то врх градске власти.

Годину дана касније, предмет Савамала је у тужилаштву, и даље у предистражној фази. Иначе, објекти у Савамали били су на делу земљишта до којег се гради "Београд на води".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 26. апр 2017, 07:59) - anonymous Lala [нерегистровани]

Znate šta :

Ne davite Srbiju ako već nemate drugog posla .

(среда, 26. апр 2017, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

Re: Greska

Nema greške! Tačno ova vlast je uradila "neviđeno" za Beograd, tj., mnogo više, i dosta je zaslužnija od prethodnih, što nam Beograd lepo izgleda i što se sve više i više pojavljuje na web sajtovima i mapama sveta kao poželjna destinacija... Medjutim, ako nastave ovi koji nemaju radno vreme i dalje da galame po glavnim ulicama, lupaju, uzurpiraju saobraćaj i zvižde ... Verovatno će naš glavni grad a i Srbija biti skinuti sa liste popularnih turističkih centara.

(среда, 26. апр 2017, 00:50) - Драган [нерегистровани]

Доста је....

Доста вас је било. Да сте се цимали оволико око само једне криминалне приватизације, више би урадили. Сваким даном све више наносите штету Србији.

(уторак, 25. апр 2017, 21:51) - Deki [нерегистровани]

Greska

Ne razumes poentu... ne moze vlast da bude ovoliko bahata! Ovo sto je uradila je nevidjeno

(уторак, 25. апр 2017, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Ne davite ga vise stvarno

Pustite vise da se i Beogradu napravi nesto sto nalikuje velikim svetskim gradovima.Dokle vise sa tim kritikama te ne davite Beograd te pruga izgradjena samo 15 km. itd.itd.Samo sjedite i pametujete .