Неуспела Мустафина мисија у Бриселу, демаркација остаје услов за визне олакшице

Косовски премијер Иса Мустафа није успео да убеди европске званичнике да одобре визне олакшице пре него што парламент потврди демаркацију са Црном Гором, јављају медији у Приштини. Мустафа је у Брисел отпутовао тражећи да демаркација буде избрисана са листе предуслова за визне олакшице.

Европски комесар Димитрис Аврамопулос поновио је данас косовском премијеру Иси Мустафи у Бриселу да демаркација са Црном Гором остаје главни предуслов за добијање визних олакшица и охрабрио Мустафу, владу и политичке странке да што пре такав потез ратификују у парламенту.

Мустафа је у Брисел допутовао после размене тешких речи између Брисела, Приштине и Тирана, у којој су европски званичници оштро критиковали албанског премијера Едија Раму и косовског председника Хашима Тачија због најава да би успоравање евроспког пута могло довести до уједињења Косова и Албаније.

Осим званичника ЕУ, изјаве Тачија и Раме критиковали су и амерички амбасадори у Београду, Приштини и Тирани, наводећи да такве најаве не доприносе стабилности региона.

"Комесар Аврамопулос поздравио је напоре кусмерене ка ратификацији споразума о демаркацији са Црном Гором и охрабрио премијера Мустафу, његову владу и политичке странке да ускоро наставе са гласањем у парламенту", наводи се у саопштењу ЕУ.

Мустафа је, како наводе приштински медији, у Брисел допутовао са понудом да ЕУ одобри вузну либерализацију, а да његова влада у наредне две године испуни европске захтеве.

Косовска опозиција жестоко се противи том споразуму, тврдећи да Приштина, на тај начин, препушта велику територију. Три комисије, две локалне и једна америчка, потврдиле су у међувремену, ваљаност споразума Подгорице и Приштине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво