"ВС жели да учествује у разминирању у Сирији, али тек од 2018"

Војска Србије жели да учествује у операцијама уклањања мина у Сирији – укључујући и град Палмиру – али тренутно за то нема капацитета, рекао је министар одбране Србије Зоран Ђорђевић после састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви, на маргинама Шесте московске конференције о међународној безбедности. Шојгу је, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

Руска агенција Тас је раније пренела да је министар Ђорђевић, после састанка са руским колегом Сергејем Шојгуом, потврдио спремност ВС да учествује у разминирању у Сирији.

У Министарству одбране Србије за Танјуг су прецизирали да је Ђорђевић, на питање руских новинара да ли је са Шојгуом разговарао о разминирању у Сирији, рекао да српска војска има добру вољу, али да тренутно за то нема капацитете.

"Изразили смо добру вољу, али у овом тренутку ми немамо капацитет и искуство да у томе учествујемо. Међутим, спремни смо да идемо на обуку и да се потом укључимо, а то је прелиминарно 2018", рекао је Ђорђевић.

Како је пренела руска агенција, неопходно је, према Ђорђевићевим речима, постарати се да српске и руске оружане снаге буду заједнички представљене у међународној арени.

Руски министар одбране је током конференције, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

"Наши редовни састанци потврђују још једном нашу посвећеност унапређењу сарадње која је успостављена и успоставља се међу нама како у војној тако и у војнотехничкој сфери", рекао је Шојгу, а преноси Спутњик.

Према речима руског министра, Русија у Србији види поузданог, провереног партнера који се такође води основним принципима међународне безбедности.

"Нажалост, свет није мирнији, стабилнији и догађаји последњих деценија, повезани са обојеним револуцијама и разним врстама инвазија и насилног обарања руководстава земаља, ни до чега доброг нису довели", додао је руски министар одбране.

Победа Александра Вучића на председничким изборима у Србији појачала је убеђење Русије да ће пријатељски и партнерски односи јачати, додао је Шојгу, преноси Спутњик.

"Молим вас да га поздравите и пожелите му много успеха", додао је руски министар.

Русија је у периоду од 2. до 10. марта ослободила Палмиру од Исламске државе, а руски Генералштаб је саопштио да је прва група од 200 руских стучњака за разминирање стигла у град.

Двојица министара анализирали су и досадашњу, као и перспективе будуће билатералне војне сарадње, уз констатацију да се односи у области одбране унапређују упркос комплексном окружењу, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић и Шојгу сагласили су се да Србија и Русија брижљиво штите своје односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству.

Министар Шојгу је честитао Александру Вучићу избор за председника Србије, нагласивши да ће његов долазак на место врховног команданта Војске Србије бити гарант за очување и напредак квалитета успостављених односа.

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности, те нагласио да напредак у приступним преговорима за пуноправно чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу коју остварујемо са Руском Федерацијом.

Србија је веома заинтересована за проширење сарадње са ОДКБ у овој и наредним годинама, те је Ђорђевић потврдио намеру да се активност у тој организацији подигне са нивоа посматрача на ниво активног учесника, већ од септембра 2017. године, када ће у Казахстану припадници Војске Србије активно учествовати у вежби "Нераскидиво братство 2017".

Ђорђевић је рекао да је Србија спремна да прихвати и организацију Омладинског форума на тему "Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности", те је захвалио министру Шојгуу на понуди за школовање српских кадрова у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика. 

Учешће на предложеним активностима размотриће се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, потврдио је Ђорђевић.

Српски министар одбране захвалио је руском колеги на позиву за његово учешће на Међународном војнотехничком форуму "Армија 2017", као и на свеукупној подршци коју Русија пружа Србији.

Помоћ коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије јесте од изузетне важности за нас, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања наших националних интереса, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да и поред појединих неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у том делу Европе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво