"ВС жели да учествује у разминирању у Сирији, али тек од 2018"

Војска Србије жели да учествује у операцијама уклањања мина у Сирији – укључујући и град Палмиру – али тренутно за то нема капацитета, рекао је министар одбране Србије Зоран Ђорђевић после састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви, на маргинама Шесте московске конференције о међународној безбедности. Шојгу је, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

Руска агенција Тас је раније пренела да је министар Ђорђевић, после састанка са руским колегом Сергејем Шојгуом, потврдио спремност ВС да учествује у разминирању у Сирији.

У Министарству одбране Србије за Танјуг су прецизирали да је Ђорђевић, на питање руских новинара да ли је са Шојгуом разговарао о разминирању у Сирији, рекао да српска војска има добру вољу, али да тренутно за то нема капацитете.

"Изразили смо добру вољу, али у овом тренутку ми немамо капацитет и искуство да у томе учествујемо. Међутим, спремни смо да идемо на обуку и да се потом укључимо, а то је прелиминарно 2018", рекао је Ђорђевић.

Како је пренела руска агенција, неопходно је, према Ђорђевићевим речима, постарати се да српске и руске оружане снаге буду заједнички представљене у међународној арени.

Руски министар одбране је током конференције, у разговору са Ђорђевићем, изјавио да Москва и Београд потврђују заинтересованост за развој сарадње у војној и војнотехничкој сфери.

"Наши редовни састанци потврђују још једном нашу посвећеност унапређењу сарадње која је успостављена и успоставља се међу нама како у војној тако и у војнотехничкој сфери", рекао је Шојгу, а преноси Спутњик.

Према речима руског министра, Русија у Србији види поузданог, провереног партнера који се такође води основним принципима међународне безбедности.

"Нажалост, свет није мирнији, стабилнији и догађаји последњих деценија, повезани са обојеним револуцијама и разним врстама инвазија и насилног обарања руководстава земаља, ни до чега доброг нису довели", додао је руски министар одбране.

Победа Александра Вучића на председничким изборима у Србији појачала је убеђење Русије да ће пријатељски и партнерски односи јачати, додао је Шојгу, преноси Спутњик.

"Молим вас да га поздравите и пожелите му много успеха", додао је руски министар.

Русија је у периоду од 2. до 10. марта ослободила Палмиру од Исламске државе, а руски Генералштаб је саопштио да је прва група од 200 руских стучњака за разминирање стигла у град.

Двојица министара анализирали су и досадашњу, као и перспективе будуће билатералне војне сарадње, уз констатацију да се односи у области одбране унапређују упркос комплексном окружењу, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић и Шојгу сагласили су се да Србија и Русија брижљиво штите своје односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству.

Министар Шојгу је честитао Александру Вучићу избор за председника Србије, нагласивши да ће његов долазак на место врховног команданта Војске Србије бити гарант за очување и напредак квалитета успостављених односа.

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности, те нагласио да напредак у приступним преговорима за пуноправно чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу коју остварујемо са Руском Федерацијом.

Србија је веома заинтересована за проширење сарадње са ОДКБ у овој и наредним годинама, те је Ђорђевић потврдио намеру да се активност у тој организацији подигне са нивоа посматрача на ниво активног учесника, већ од септембра 2017. године, када ће у Казахстану припадници Војске Србије активно учествовати у вежби "Нераскидиво братство 2017".

Ђорђевић је рекао да је Србија спремна да прихвати и организацију Омладинског форума на тему "Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности", те је захвалио министру Шојгуу на понуди за школовање српских кадрова у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика. 

Учешће на предложеним активностима размотриће се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, потврдио је Ђорђевић.

Српски министар одбране захвалио је руском колеги на позиву за његово учешће на Међународном војнотехничком форуму "Армија 2017", као и на свеукупној подршци коју Русија пружа Србији.

Помоћ коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије јесте од изузетне важности за нас, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања наших националних интереса, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да и поред појединих неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у том делу Европе.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 26. апр 2017, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

Zasto 2018.

Racuna se da Asad treba da padne najdalje tokom iduce godine.Tako je rekao gazda "ne pre 2018" .

(среда, 26. апр 2017, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

Ima BLR, KAzahstan, Turkemnistan, TAdzikistan, Iran, sve prijatelji Rusije! Ima Tursku, takodjer...

Zasto mu bas trebaju Srbi?

(среда, 26. апр 2017, 06:41) - anonymous [нерегистровани]

A ti ces se oduziti

ili si to uradio sada preko interneta kao i svi "hrabri" Srbi?

(среда, 26. апр 2017, 06:38) - anonymous [нерегистровани]

Rusi su ... Sta??? Stao se glupiras!?!

Pa ne idu nasi u Rusiju, nego u trecu zemlju, tj Siriju, u kojoj se vodi gradj rat, a u koji se Rusija umesala tek nakon 4 godine sukoba! Znaci, ne bi se umesali da im interesi nisu bili ugrozeni! Uvlace nas u konflikt za koji apsolutno nismo vezani...nicim! 

(среда, 26. апр 2017, 00:58) - Neki [нерегистровани]

Konstruktivno

Napisao sam jedan kritizerski komentar, bolje da dopunim konstruktivnim predlogom - obzirom na usavršavanje metalske industrije i opšti razvoj vojne industrije(specijalno Rusije tokom sirijskog naoružavanja), pitam i predlažem da se mogu konstruisati sonde za imploziju ne-eksplodiranih mina, prenosne kao poklopci, bez potrebe za rizikom ljudstva inženjerije država u nižem industrijskom stepenu razvoju kao što je Srbija.

(уторак, 25. апр 2017, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Помоћи Русији и Сирији

Руси су учествовали у разминирању у Србији, излажући своје животе опасности. Тада се разни душебрижници нису жалили. Уклонили су касетне бомбе заостале од злочиначког НАТО бомбардовања. Морално је и нормално да се Србија одужи. Ко то не схвата и не прихвата, или је луд или глуп.

(уторак, 25. апр 2017, 19:40) - Neutralovic [нерегистровани]

Sergej Sojgu trazi zrtve?

Eto braco Srbi koji uvek pricate o velikom Srpskom bratu!Dosao je Sojgu i poziva vas da pomognete u razminiranju u Siriji! Pa prijavite se! Nemorete da sada bratu kazete njet! Covek je dosao po naivne Srbe jer bolje da oni ginu nego njegovi Rusi! Ja bogami necu jer sam istinito neutralan tj niti volim Ruse a niti volim Amere jer obadvoje koriste sirotinju i rade iz licnih interesa!

(уторак, 25. апр 2017, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Za Srbiju to nije nikakav problem

U Srbiji ima dosta onih koji su sa Rusima braca, ocekujem da svi do jednog-e stanu u red za otklanjanje mina.

(уторак, 25. апр 2017, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Da ginu naši za šta???

Ginu ćemo za Ruse, opet za strane interese.

(уторак, 25. апр 2017, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Opa, interesantno. To bi bilo prilicno veliko iskustvo za nase ljudstvo. I opasan zadatak.