Вучић: Приче о "Великој Албанији" координисана акција, али зашто сада

Очигледно је реч о добро координисаној акцији албанских политичара из Албаније и са територије КиМ, али и Албанаца из прешевске долине, и у то нема никакве сумње, као ни у умешаност једне стране службе, рекао је премијер Александар Вучић коментаришући изјаве албанских и косовских политичара о "Великој Албанији".

У том се смислу поставља само неколико питања, додао је, те навео да су то: да ли Албанци то раде сами или у координацији с неким другим, можда и са неког другог континента, зашто сада и шта су им праве намере.

Одговарајући на та питања, навео је да се све креира у сарадњи с најмање једном тајном службом, за шта, додао је, постоје докази. Сматра да је реч о покушају легитимизације албанског питања увођењем Македоније дубље у проблем и такође о томе да се Србија испровоцира да реагује неодговорно и да они испадну жртве.

Како је рекао, забринут је и то не због наше него туђе неодговорности и још једном је поновио да су нађени докази који упућују на деловања једне стране службе са службама из Албаније и Приштине.

"Нисам сигуран шта је крајњи циљ. Наше службе су нашле 'трагове' деловања једне стране службе са агенцијама из Албаније и Приштине."

"Али то није довољно јер није реч о једној од највећих светских сила, и то није довољно за овакво самопоуздање", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је својевремено, после једног састанка у Бриселу, рекао председнику Томиславу Николићу да Албанце никада није видео такве и да је приметио да су били потпуно незаинтересовани за дијалог с Београдом.

Поновио је да сматра да је могући циљ свакодневних изјава о "Великој Албанији" да се та прича потпуно легитимизује и постане потпуно нормална и да више никоме не пада на памет да на то реагује.

И Муслију је, наводи, убачен у целу причу како бисмо ми од њега направили албанског националног хероја и како би се исконструисала прича да су његова права угрожена.

Каже да је у изјавама на ту тему водио рачуна о сваком изговореном слову и да то и данас чини, а разлог је што ће се он вратити у Београд, а народ у Бујановцу, Прешеву, на КиМ, где, каже, немамо ефективну власт од 1999. године, треба да се осећа сигурније и боље.

Рекао је и да постоји још једна земља која показује интересовање за Балкан, да је он тим интересовањем изненађен, да они желе да остваре што већи утицај на албански корпус на Балкану, те да ће разговарати с председником те земље.

"Истичемо жељу да сачувамо мир и стабилност готово по сваку цену"  

Поновио је да је за њега степен агресије који се чује и осећа из изјава политичара Албанаца, а посебно према ЕУ, готово невероватан, те подсетио да су Јоханеса Хана оптужили да реагује по налогу Србије, што је, додао је, за њега застрашујуће.

Вучић је рекао да је веома важно оно што је Хан рекао, те да га је збунила оштрина Тачијевог напада на ЕУ и на Хана, будући да је ЕУ, како је навео, своју реакцију дала у најблажој форми.

"Можда ЕУ потцењује то што се збива и у Тирани и у Приштини, у делу локалних органа власти Бујановца. Ми пажљиво пратимо шта се дешава, истичемо жељу да сачувамо мир и стабилнсот готово по сваку цену, али границе да мењате на такав начин, претите и креирате нешто на уштрб територије и Устава Србије, то нећемо дозволити", рекао је Вучић.

Он је додао да није сигуран да је све то уперено против Србије, већ му се чини да је било "гађај Србију јавно, а шаљи поруку неком другом".

Захвалио је Хану што се осмелио да каже оно што сви у Европи и свету мисле али се плаше да изговоре, и додао: "Видећемо шта ће рећи и ЕУ, наравно, Немачка, Русија и Америка, као велике силе".

Коментаришући Муслијеву изјаву да Вучић зна да ће бити формирана "Велика Албанија", Вучић је рекао да Србија зна шта је наша територија, да имамо наш Устав, да никога не дирамо и никоме не претимо, те да свако може да говори шта жели, али не и да чини шта хоће.

"Не знам шта ћете да формирате, не знам где ћете да формирате, али на територији Србије то нећете да формирате. За то имате моју тврду реч, а добро знате да држим до речи коју дам", истакао је Вучић.

Како је приметио, није случајно у Јасеновцу три године заредом говорио да се Олуја и Бљесак неће поновити, иако зна да се не могу поновити на истој територији, већ је, каже, тиме желео да упозори друге да треба да знају да Србија, иако жели мир и стабилност, неће дозволити отимање територије нити понижавање.

Грађанима је поручио да не треба да их плаше изјаве о стварању некаквих нових држава на уштрб наше територије и истакао да ће Србија сачувати мир и стабилност.

"Због опозиције ћу добити двотрећинску већину"

Премијер Вучић је изјавио да је захвалан представницима опозиције на свему што су учинили после председничких избора јер је то утицало да му порасте рејтинг и да, ако тако наставе, постоји могућност да ће добити двотрећинску подршку у народу.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да му је драго што отвара пруге и путеве, да је то његов посао – а да свако ради свој посао.

"То је мој најважнији одговор за све њих јер тиме показујемо свој демократски капацитет. Хвала им на свему што су произвели после избора, иако ми вероватно није било лако, можда ме је и погодило први и други дан, када нисам разумео о чему се ради – али да су избори били пре три до пет дана, имао бих 58 одсто, а да су били синоћ, имао бих 61 одсто. Ако овако наставе, дотераће ме до две трећине", рекао је Вучић.

Премијер је упитао представнике опоцизије да ли желе да кажу народу да не зна за кога је гласао, да неко други треба да их убеђује у то.

Вучић се осврнуо на пораз СНС-а на локалним изборима у Зајечару, где је, како је рекао, та странка изгубила за 130 гласова.

"Нисмо се бунили ни поништавали. Имаће подршку наше владе, да помогнемо да Зајечарци боље живе, а ми ћемо своје слабости сагледати да следећи пут победимо. То је приступ победника, а губитници ће увек у свему другом да нађу разлоге за своје неуспехе, а никада у себи", рекао је Вучић. 

"Честитам свима, и онима задовољним са шест одсто"

Премијер Вучић је изјавио да је нормално да су неке странке у локалу негде мало јаче, негде слабије, али да се показало да је само једна готово свуда најјача. Честитао је свима, па и онима који су задовољним резултатом од шест или седам одсто освојених гласова.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Лесковцу, рекао да СНС честита оном ко освоји више гласова, уз поруку "у реду, формирајте власт", али и навео да је разлика између победника и губитника у томе да су неки задовољни и са пет-шест-седам одсто гласова, а неки нису ни са 45 одсто освојених гласова.

Како је рекао, једини је од лидера странака који није учествовао у кампањи и није отишао ни у једно од тих места где су одржани локални избори, наводећи да га не интересује што ће неки да се хвале дан-два....

Према његовим речима, у Оџацима су напредњаци освојили 55 одсто гласова, што каже да није баш уобичајено на локалу, а што је резултат доброг рада тамошње локалне самоуправе.

Објаснио је да није желео да иде у та места како би људи оценили рад оних на локалу, да јесу имали његову подршку, али да, ако треба, извуку лекције и из избора како се грешке не би поновиле и како би се нешто научило и напредовало.

Вучић је рекао да су неки резултате тих избора оценили као напредак и тиме, каже, показали површност у ономе чиме се баве, наводећи да на пример ДС и тамо где је освојила највише гласова у ствари има мање него пре три године, док јој је лидер био Бојан Пајтић. 

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво