Подршка Естоније европском путу Србије

Министар спољних послова Естоније Свен Миксер разговарао је у Београду са српским званичницима. Чланство у ЕУ добро је за грађане сваке државе, добро је за привлачење инвестиција, као и за економску размену са осталим чланицама ЕУ, поручио је Миксер.

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Републике Естоније Свеном Миксером, који је председнику честитао изборну победу и нагласио да је прогрес Србије на европском путу веома важан за стабилност читавог региона. 

Вучић и Миксер су, осим о европском путу Србије, разговарали о билатералним односима и везама у региону.

Премијер Вучић је истакао да је за Србију приоритет чланство у ЕУ, као и стабилност региона Западног Балкана.

"Чланство у ЕУ добро је за грађане сваке државе, добро је за привлачење инвестиција, као и за економску размену са осталим чланицама ЕУ. Естонија ће током свог председавања, у другој половини 2017. године, наставити да подржава европске интеграције Србије", истакао је министар Миксер.

Премијер Вучић је упознао министра спољних послова Естоније са економским реформама у Србији, које су довеле до стабилизације пословног окружења и повољне инвестиционе климе.

Вучић је истакао значај Споразума о слободној трговини ЦЕФТА, ЕФТА, затим споразума са Русијом, Белорусијом, Казахстаном и Турском, и упознао га са могућностима за пласман робе на тржиштима тих земаља, саопштено је из Владе Србије.

Николић и Миксер о европским интеграцијама Србије

Председник Србије Томислав Николић састао се са министром Свеном Миксером коме је рекао да би пуноправно чланство у ЕУ било додатан замајац у напретку Србије али само под условом да јој се не постави захтев за признавањем самопрогласене независности Косова и скренуо пажњу на запаљиве изјаве албанских лидера у региону.

Николић је пожелео успешно председавање Естоније Европској унији, које преузима 1. јула, и изразио наду да ће та земља наставити да подржава пуноправно чланство Србије у ЕУ, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Николић је нагласио да су тешке реформе спроведене уз велику подршку грађана и да је напредак у свим областима већ видљив. Пуноправно чланство у ЕУ би дало додатни замајац напретку, али под условом да се не постави захтев за признавањем тзв. Косова и Метохије, подвукао је председник Србије.

"Грађани Србије се често пре определе за поштовање принципа и истину, него за лагодан живот. Зато, када се говори о тешким условима за улазак у ЕУ, тешко да ће било ко у Србији моћи да убеди грађане да прихвате немогуће - признавање независности, подвукао је Николић.

Он је нагласио да веома забрињававају изјаве албанских лидера о уједињењу свих Албанаца у једну државу и изразио очекивање да ће ЕУ оштро томе да се супротстави.
Николић се осврнуо на покушаје да се дестабилизује држава кроз протесте, који, како је рекао, немају никакве стварне ефекте, с обзиром на то да велика већина грађана подржава реформе, уз веома активну спољну политику ка читавом свету.

"Пут Србије у ЕУ је стабилан и солидан, иако неке земље чланице, и оне које желе то да постану, покушавају то да спрече. Такође, никакве мање препреке на том путу неће спречити Србију да постане уређена и просперитетна држава“, истакао је председник Србије.

Он је додао да је веома важно унапредити економску сарадњу Србије и Естоније и да у тој области постоји огроман потенцијал развоја.

Свен Миксер се захвалио председнику Николићу на подршци и честиткама на председавању ЕУ и рекао да ће та земља наставити да подржава пуноправно чланство Србије у Европској Унији.

Земље западног Балкана су још увек оптерећене догађајима из прошлости и старе ране још нису зацелиле. Улазак тих земаља у ЕУ ће помоћи да дође до помирења и допринеће миру и стабилности читаве Европе. То ће истовремено помоћи привредном развоју тих земаља, нагласио је Миксер и похвалио реформе које је спровела Србија.

"Реформе су болне и непопуларне, али су неопходне да би једна држава и друштво напредовали. Важно је говорити о томе да реформе нису нужне Европској унији, већ земљи која их спроводи“ истакао је министар.

Он је изразио забринутост због нестабилности у Македонији и запаљиве реторике албанских лидера. Што се тиче дијалога Београда и Приштине, Миксер је изразио очекивање да ће две стране бити конструктивне и наставити дијалог.  

Дачић и Миксер: Изјаве о уједињењу Албанаца забрињавајуће

Министри спољних послова Србије и Естоније Ивица Дачић и Свен Миксер заједнички су оценили да су последње изјаве албанских лидера о уједињењу Албанаца неопразне и забрињавајуће.

Министар Миксер је новинарима, након разговора са српским колегом, рекао да да се Естонија залаже за проширење ЕУ и заједно са другим чланицама ће радити на постизању мирне, стабилне, просперитетне Европе укључујући мирнан, просперитетан и стабилан регион Западног Балкана.

"Ту смо да дамо свој савет, ту смо да пружимо помоћ не само за време председавања Саветом ЕУ, већ и изван тог полугодишњег периода којим ћемо председавати", нагласио је Миксер.

Видели смо, казао је, забрињавајући развој ситуације у региону, те да када Естонија буде председавала Саветом ЕУ, али ни сада ниједан лидер не охрабрује такве врсте изјава нити жели да се наруши стабилност региона.

Миксер је позвао на опрез све лидере и да се уздрже од таквих изјава.

Говорећи о процесу приступња земаља кандидата Европској унији он је рекао да се прати могућност земље да испуни критеријуме, а да постоје додатне политичке препреке на том путу које су настале као производ неке ситуације на домаћем терену.

"Тако да верујем да тај процес мора да буде у потпуности заснован за заслугама, а не на вештачким препрекама", рекао је Миксер одговарајући на питање да ли ће Хрватска блокирати процес приступања, али и изјаве о уједињењу Албаније и Косова.

Министар Дачић је рекао да су упознали Миксера са ситуацијом у региону, са проблемима који постоје, запаљивим изјавама које нису само неопрезне, како неки приказују, већ су и опасне по цео регион и зато мислимо да ЕУ треба да буде не само произвођач стабилности и мира него и средство за смиривање ситуације.

"Смиривање ситуације у региону, отварајући европску оперспективу свим државама и народиома", нагласио је Дачић.

Он је рекао да је Србија потпуно посвећена процесу европских интеграција и реформама и да очекује да ће даља динамика наших европских преговора ићи напред те да ће најмање два поглавља бити отворена у јулу, а да ће до краја године током естонског председавања очекује да буду отворена још нека поглавља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи