"Неприхватљиве изјаве које призивају промену граница"

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је у Бриселу да је Србија на добром путу и да ускоро очекује отварање нових поглавља у приступним преговорима, те поручио да су неприхватљиве и контрапродуктивне изјаве појединих лидера у региону којима призивају промену граница. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је циљ Србије и Западног Балкана улазак у ЕУ, те да се тај циљ може остварити једино крупним корацима напред, а не запаљивим изјавама које регион враћају у прошлост.

Дачић је европском комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану пренео поруку да ће Србија и после избора новог председника и формирања нове републичке владе наставити да реализује своје спољнополитичке приоритете, међу којима је најважнији чланство у ЕУ.

"Очекујемо да крајем јуна, отприлике 20. јуна, на следећој Међувладиној конференцији буде отворено још неколико поглавља. Ми се надамо да ће их бити четири. Међутим, колико год их буде било, то ће значити да динамика и континуитет у процесу напредовања на путу европских интеграција постоје", изјавио је министар спољних послова Србије после разговора са Ханом. 

Наводећи као други спољнополитички приоритет регионалну стабилност, Дачић је навео да ће Србија уложити максимум напора да својом конструктивном улогом да значајан подстицај да Балкан буде зона регионалне стабилности и мира.

"Балкан тражи заједничке интересе, а не повратак у прошлост, изазивање сукоба и претњу миру и стабилности на Балкану", поручио је Дачић. 

"Изјаве албанских лидера о формирању Велике Албаније уколико изостане европска перспектива региона не уклапају се у идеје којима се Србија руководи", оценио је Дачић, приметивши да би и "политичари из Србије тако могли да говоре о идеји да сви Срби живе у једној држави, али да би то водило у прошлост."

"Заједно смо данас констатовали да је Србија на добром путу и неопходно је да надокнадимо оно што смо изгубили у прошлости, а за то су нам потребни крупни кораци. Надам се да пут ка ЕУ неће бити заустављен", навео је шеф српске дипломатије после разговора с европским комесаром.

Нама је циљ да уђемо у ЕУ, поновио је Дачић, додајући да се на Западном Балкану питање опстанка ЕУ не поставља, што би, уверен је, требало да је у интересу и саме Уније.

Најавио је и да ће Србија учинити све да допринесе наставку дијалога са Приштином, али и да очекује да се испуни оно што је за Србију најбитније, а то је формирање Заједнице српских општина.

Хан: Уверени смо да ће нова поглавља бити убрзо отворена

Комесар Хан је након разговора са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем изјавио да не сме бити одлагања у процесу придруживања.

"Уверени смо да ће нова поглавља убрзо бити отворена. Свака могућност се мора искористити како би се задржали замах и динамика овог процеса. Србију желим да похвалим и због лидерстава у области регионалне сарадње и добросуседских односа", рекао је Хан новинарима.

Изразио је разочарање због "запаљивих изјава појединих лидера у региону" и упозорио да се такве изјаве могу "обити о главу" онима који их изговарају.

"Желео бих да изразим своју разочараност, чак и изнервираност, због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке, које могу да се схвате као мешање у унутрашња питања суседних земаља и које призивају мењање граница, нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне", нагласио је Хан. 

Наводи да Европљани имају јак интерес да у региону владају мир, стабилност и просперитет, наводећи да се то може постићи једино уз добросуседске односе и заједнички рад.

"Ако неко мисли да овакве изјаве могу да створе пристисак на ЕУ, то је велика грешка. То се лако може 'разбити о главу' пошиљаоцу тих порука", рекао је Хан. 

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, европски комесар очекује да се делегације ускоро поново састану. 

Изостанак састанака и на политичком и на техничком нивоу још од фебруара Хан приписује заузетости због изборне кампање у Србији, али верује да је у интересу свих да се настави дијалог и да наредни састанак буде ускоро.

Он је још једном честитао Александру Вучићу победу на изборима за председника Србије, наводећи да је уставни оквир јасан, те да је будући председник више пута поновио да га поштује и да га неће мењати. 

"Оно што је сада важно јесте да дође до реконструкције владе. У сваком случају, јасна је политичка ситуација у Србији", приметио је Хан. 

Истиче притом да је важно да се успостављањем нове владе успостави конструктивна сарадња будућег председника са новом владом, да се омогући наставак рада на унутрашњим реформама у Србији и да се настави дијалог са Приштином.

Упитан да прокоментарише протесте који се након председничких избора одржавају у Србији, комесар Хан је изјавио да се од свих земаља кандидата очекује да обезбеде могућност свима да изразе своја виђења и евентуалне забриности.

"Право свих је да буду у могућности да демонстрирају ако се то спроводи на миран начин. Мислим да је задатак власти да реагују на адекватан начин и размотре питања са народом. Земљи је потребан уједињени покрет усмерен ка њеној европској перспективи. У том циљу сматрам да су власти у контакту са демонстрантима и да ће покушати да разјасне и реше ствари", закључио је европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи