Која странке су у плусу а које у минусу, али финансијском?

Прошле недеље истекао је рок да странке поднесу годишње финансијске извештаје. Ту дужност, до сада је испунило око 90 регистрованих политичких субјеката, али се још чекају пријаве послате поштом, кажу у Агенцији за борбу против корупције.

Сваки добијени и потрошени динар у претходној години, све парламентарне странке, пријавиле су на време. Уз то, и трошкове из прошлогодишње изборне кампање.

"Ми годинама установљавамо да највеће приходе странке добијају из буџета, те посредно можемо рећи да је важно да грађани знају где одлази новац из буџета", каже Катарина Дакић,помоћница директора Агенције за борбу против корупције.

На први поглед, СНС бележи највећи плус - од око 400 милиона динара. У претходној години, како су навели, приходовали су око 435 милиона, а потрошили тек око 30 милиона динара. Социјалисти, с друге стране, у највећем су минусу - од 300 милиона динара. У дуговима, али знатно мањим, су и демократе, ДСС, Двери...

"Ту су велики трошкови који се углавном односе на маркетиншке агенције односно на телевизије", каже Катарина Дакић.

Да ли је све наведено, у складу са законом - Агенција тек треба да утврђује. Али, и само објављивање трошкова позитивно се оцењује.

"Мислим да сама околност да се велики део новца издваја из буџета је имала неке позитивне ефекте - повећала је јавност података, јер нема неког нарочитог разлога да се крије такав податак", каже Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

Критике "Транспарентности Србија" односе се на неконтролисано гомилање дугова.

"Не постоји неко ограничење у закону до када се морају затворити сви финансијски рачуни кампање па тако имамо ситуацију сваке године када се одржавају избори да се ти дугови преносе у други период", каже Ненадић.

На враћање дугова, партије не може да натера ни Агенција. Али, може да тужи - у претходних пет година поднели су око хиљаду прекршајних пријава.

"Углавном је то због недостављања годишњих извештаја, трошкова изб кампање , али постоје и друге повреде, неотварање посебног наменског рачуна у изборној кампањи неприказивање средстава у тим извештајима", Катарина Дакић из Агенције.

Странке ускоро чека још једна обавеза - до 22. маја Агенцији морају да пријаве како су трошиле новац у тек завршеној кампањи за председничке изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво