Дачић: Односи са Словенијом пример добросуседске сарадње

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да су односи Србије и Словеније достигли ниво који може да послужи као пример успешне добросуседске сарадње.

"То нажалост није чест случај у нашем региону, чије су политичке елите, нажалост, веома често таоци оног лошег дела наше заједничке прошлости," рекао је Дачић у говору на догадају поводом завршетка "Дана српско-словеначког пријатељства" у Задужбини Илије Коларца.

Дачић је заједно са словеначким колегом Карлом Ерјавецом, у својству почасног покровитеља, подржао програм који је у оквиру "Дана српско-словеначког пријатељства" организован од стране Ротари клуба у Србији - "Београд/Дунав", односно Словенији -"Идрија".

"Земље региона могу и морају заједно да гледају у будућност, на шта свакодневно подсећају актуелна дешавања попут мигрантске кризе или ситуације у вези са '"Агрокором'", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да окосницу односа Србије и Словеније чини, сада већ редовна пракса одржавања заједничких седница између две Владе, а да је у октобру прошле године, пратећи Бизнис форум окупио око 120 привредника из две земље.

Ова пракса се, истакао је, показала као врло успешна.

"Осим што доприноси очувању политичког дијалога на високом нивоу, састанци представљају одличну прилику за заједничко сагледавање не само онога што је урађено, већ и за договоре око конкретних пројеката, како би се у функцију ставили додатни, неискоришћени потенцијали за сарадњу у домену економије, али и у другим областима," навео је Дачић.

За Србију, Словенија представља важног трговинско-економског партнера и значајног инвеститора, рекао је шеф дипломатије.

Дачић каже да осим константног раста трговинске размене, која се у прошлој години приближила износу од милијарду евра, посебно радује обострана посвећеност да се сарадња у овој области прошири, кроз заједнички наступ на трећим тржиштима, јачање сарадње у области туризма, пољопривреде, итд.

"Србија представља најважнију инвестициону дестинацију за привредне субјекте из Словеније, а посебно охрабрује позитиван тренд пораста инвестиција српских компанија у Словенији," истакао је Дачић.

Узимајући у обзир присутан позитиван сентимент између наша два народа и актуелни ниво односа између две земље, постоји простор и за успостављање ванинституционалних видова сарадње, рекао је Дачић напомињући да о томе сведочи и вечерашња манифестација.

"Желео бих посебно да подржим концепт 'зелене мобилности', представљен у оквиру 'Дана српско-словеначког пријатељства', који укључује и оснивање Иновативног центра за зелену мобилност."

Према његовим речима, тај центар, усмерен ка примени креативних и еколошких решења у снабдевању аутомобила на електронски погон дуж ауто-пута у оквиру пројекта Зелена Балканика, требало би да споји више држава Централне и Југоисточне Европе почевши од Минхена и Салзбурга, преко Љубљане, Загреба и Београда до Скопља.

"Уверен сам да ће овај пројекат, који је, иначе подржао словеначки премијер Миро Церар и европски комесар за транспорт Виолета Булц, представљати више од једног у низу пројеката покренутих са сличном намером. Верујем да ће тај пројекат, не само у симболичном смислу, већ и у реалности, убрзати интеграцију Републике Србије у ЕУ", закључио је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво