Протест посвећен проблемима у просвети

Неколико стотина студената и представника просветних синдиката протестовало је у центру Београда.

Пре почекта шетње учесницима скупа испред Дома Народне скупшине обратили су се представници просветних радника који су нагласили да је у овој ситуацији неопходно да сви професори и наставници подрже своје студенте и ученике који су на улицама, јавила је агенција Фонет.

Након окупљања испред Дома народне скупштине, учесници протеста су се упутили у шетњу стандарном рутом преко Теразија, Коларчеве улице...

Протестовали су испред зграде РТС-а и одржали су минут ћутања за погинуле раднике током бомбардовања зграде РТС-а 1999. године.

Потом су се запутили ка згради Владе Србије да би се после преко Славије и Улице Краља Милана вратили до зграде Дома Народне скупштине, где је протест окончан.

Данашњем 21. протесту "Против диктатуре" придружила се Унија синдиката просветних радника Србије, Форум београдских основних школа и Независни синдикат просветних радника Војводине, јавио је Танјуг.

Професор социологије на Филозофском факултету из Ниша Ђокица Јовановић поред осталог рекао је да није могао да одбије позив својих студената.

Каже да његов Покрет слободних станара Ниша већ две године протестује и "бори се против неодговорних одлука локалних власти и немају намеру да одустану".

Професор се заложио за бесплатно образовање што су учесници протеста поздравили аплаузом и повицима одобравања, па је и 24-годишњи Павле, представљен као студент, навео да је један од захтева скупа свима доступно бесплатно образовање.

Он је критиковао политичаре који не држе обећања, док професори добијају отказе и смањење плата уз повећање рада.

"Студенти морају да испоњавају бесмислене обавезе због бесмислених поена, као и професори да се вуку по семинарима, такође због поена", рекао је Павле.

Раније данас Студентски збор Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу подржао је протесте "Против диктатуре" у Србији, наводећи да Хрватску и Србију муче исти проблеми.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара