"Марш за науку" – за боље услове за научнике

Истраживачи и научни радници придружили су се протестом испред зграде САНУ "Маршу за науку", какав је данас одржан у више стотина градова широм планете.

У свету се тим протестима захтевају бољи услови рада и већа средства за стандард припадника "научне заједнице" и за научна истраживања, али има и политичких захтева, који се односе пре свега на креирање политика на основу научних достигнућа и аргумената.

Учесници протеста у Београду, како су рекли новинарима, окупили су се да би указали на тежак положај науке у нашој земљи и на потребу већег издвајања државе у те сврхе.

Научни сарадник са Филозофског факулета Милена Рапајић је истакла да су се организовали спонтано, а један од циљева протеста, према њеним речима, је да се наука приближи народу и да не почива само на нивоу интересних група и појединаца.

Како каже, залажу се, поред пројектног, и за институционално финансирање научних истртаживања и пројеката, а упозоправа да млади због немогућности да се баве оним за шта су се школовали све чешће раде на другим пословима или напуштају земљу.

На скупу је речено и да научни радници треба више да буду укључени у креирање политике државе и друштва.

Они су носили транспаренте "Без буке нема науке", "Марш за науку, а не марш науко", "Интелигенцијом против кича, корупције и Вучића", "Наука је будућност"...

Њима се придружила и група учесника протеста "Против диктатуре" са својим транспарентима, пиштаљкама и трубама.

Колона је застала испред музеја Николе Тесле на Врачару, где су поновили своје ставове и захтеве међу којима и смена свих који доносе "лоше одлуке", да буду више укључени у доношење одлука које се њих тичу, али и да политику не могу и не смеју да креирају они са "плагираним докторатима".

Након тога, група се упутила до Министарства просвете где су узвикивали "оставке, оставке", а након тога учесници Марша су почели и полако да се разилазе.

Преостале, заједно са онима из протеста "Против диктатуре" на раскрсници Кнеза Милоша и Булевара Краља Александра дочекала је група од десетак младих људи, маскираних у зомбије са плакатима "правда за мртве", "одузмите нам право гласа", "подршка диктатури", "Глас Орловаче"...која им се придружила све до парламента где је скуп и завршен.

Било је најављено и да ће се "координатори" протеста Против диктатуре представити новинарима и разговарати са њима, међутим то се није догодило, јавља Танјуг.

Наиме на позив једног од њих да изађу из групе и представе се, нико није хтео да се одваја уз речи "сви смо заједно пошто смо сви организатори". Они су иступили пар корака унапред.

На крају је најављено да ће се сутра придружити протестима у организацији неколико синдиката просветних радника.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи