Линта: Хрватска се није суочила са фашистичком прошлошћу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да и овогодишње одржавање три комеморације жртвама логора смрти Јасеновац представља још један у низу доказа да се Хрватска није суочила са својом фашистичком прошлошћу из времена Другог светског рата, и који потврђују тезу да је темељ данашње Хрватске, како каже, злочиначка НДХ.

Линта у изјави за јавност оцењује и да Влада Хрватске организује државну комеморацију жртвама у Јасеновцу пре свега због међународне јавности с циљем да се пошаље формална порука Европи и свету да и Хрватска тобоже баштини вредности антифашизма а не због искреног жаљења српских, јеврејских и ромских жртава и стварне осуде злочиначке НДХ.

Он наводи и да бројне чињенице потврђују тезу да је темељ данашње Хрватске, како каже, злочиначка НДХ, а не ЗАВНОХ-ска Хрватска настала у Топуском 1944. године као резултат партизанске борбе и огромних жртава српског народа.

Линта у прилог томе указује да Влада Хрватске више од пет месеци не сматра за потребно да доносе одлуку о уклањању спомен-обележја у Јасеновцу убијеним припадницима ХОС-а на коме се налази усташки поздрав "За дом спремни", које је постављено још новембра прошле године.

Такође, како примећује Линта, Влада Хрватске ћути на постављено спомен-обележје за 114 убијених усташа у Сиску, на спомен плочу са усташким поздравом "За дом спремни" убијеним војницима НДХ у општини Соколовац и на спомен плочу убијеним хосовцима са усташким поздравом "За дом спремни" у Кутини.

Он напомиње и да због благонаклоног става власти према усташтву ветеранска удружења најављују постављање нових плоча са усташким поздравом.

"То показује и стална музејска поставка у Спомен-подручју Јасеновац која приказује лажну слику некадашњег логора смрти Јасеновац, а не стварну причу о непојмљивом масовном злочину. Музејска поставка скрива истину да су усташе починиле злочин геноцида у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима", истакао је Линта.

Наводи и да то показују и уџбеници у Хрватској у којима се, како каже, велича улога усташа који су приказани као борци за хрватску слободу против српског централизма и поричу злочини над Србима.

"То показује и покровитељство Хрватског сабора над комеморацијом у Блајбургу и одлазак највиших државних функционера у Блајбург где се сваке године одаје почаст убијеним усташким злочинцима", наводи Линта додајући да то показује и одлука Хрватског сабора из 1993. године о исплати пензија усташким злочинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво