Гласање о новом тужиоцу за ратне злочине средином маја?

Влада Србије је поново Скупштини предложила кандидате за главног тужиоца за ратне злочине. О томе би пре посланика требало да расправља скупштински Одбор за правосуђе. Та седница ће бити заказана после првог маја, сазнаје РТС.

У врућу столицу тужиоца за ратне злочине могли би да седну актуелни руководилац Милан Петровић или Снежана Станојковић, која ради као заменица тужиоца за ратне злочине у истом Тужилаштву. Онога ко добије већину гласова посланика чека 45 активних предмета али и многи притисци.

Чека се и разрешење дилеме адвоката оптужених, који тврде да досадашњи руководилац није формално ни постављен.

Адвокат Рајко Јелушић истиче да заменици немају овлашћење да поступају у предметима.

"Све предузете радње мораће да се понове, мислим да ће бити највише проблема код оптужних аката које су подигли, и они ће морати да се одбаце", истиче Јелушић.

У Тужилаштва за ратне злочине нисмо добили коментар, с обзиром на то да је актуелни руководилац и један од предложених кандидата за избор новог тужиоца. Невладине организације упозоравају да чекање на именовање кочи стратегију Владе о процесуирању ратних злочина, односно усвајање тужилачке стратегије.

Милица Костић из Фонда за хуманитарно право каже да подстратегија треба да одреди кључну ствар, да одреди како ће се усмерити ресурси тужилаштва, и како да тужилаштво учини максимално са ресурсима које има.

"Треба да бира приоритетне предмете, а то би били предмети с највећим бројем жртава, са високо рангираним отпуженима", додаје Костићева.

Скупштина је о тужиоцу одлучивала крајем 2015, тада ниједан од три кандидата није добио потребан број гласова посланика. О новом предлогу, пре посланика би требало да се изјасни скупштински Одбор за правосуђе.

Председник скупштинског Одбора за правосуђе Петар Петровић напомиње да ће то парламентарно тело прихватити предлог Владе и то проследити на гласање.

"Мислим да бисмо средином маја коначно могли да добијемо тужиоца за ратне злочине", очекује Петровић.

Уколико буде изабран, у програму који је представио Државном већу тужилаца, Милан Петровић је између осталог навео да би приоритетни предмети требало да буду "Браћа Битићи", "Штрпци", "Сребреница", "Велики парк", "Насер Орић" и "Трговина органима".

Снежана Станојковићева је у свом програму у први план ставила расветљавање злочина над Србима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи