Косовски историчари одложили блокаду пута ка манастиру Дечани

Савез историчара Косова, који се противи давању права власништва над 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани, одложио је за данас заказану блокаду пута који води ка том манастиру. Протест најављују за следећу недељу.

Представници албанског друштва историчара Косова "Али Хадри", филијале у Дечанима, одлучили су да 28. априла одрже миран протест на путу ка православном манастиру Високи Дечани, због одбијања косовских власти да пониште одлуку Уставног суда о праву поседа манастира над 24 хектара земљишта.

Протест на путу за манастир биће одржан наредног петка од 11 до 12 часова, преносе приштински медији саопштење огранка друштва историчара из Дечана.

Албански историчари дали су косовској влади рок данас до 16 часова да поништи одлуку о потврђивању власништва манастира Високи Дечани. Најавили су блокаду пута ка манастиру и могућност ескалације незадовољства Албанаца, јавља дописник РТС-а.

Ипак, у току дана су, иако је протест отказан, на путу ка манастиру биле присутне јединице Кфора, а ваздушни простор општине Дечани надлетали су хеликоптери, јавио је извештач Танјуга.

Шкодран Имерај из Савеза историчара Косова каже да се они противе сваком покушају да имовина пређе у власништво манастира, јер је она, како тврди, поклоњена одлуком из периода власти Слободана Милошевића.

Канцеларија Европске уније у Приштини позвала је јуче косовске власти да без одлагања спроведу одлуку Уставног суда којом се потврђује право власништво манастира Високи Дечани на 24 хекатара земљишта.

ЕУ осуђује било какво угрожавање живота у манастиру Високи Дечани.

И у Епархији рашко-призренској позивају на поштовање закона и права манастира Високи Дечани да располаже својим имањем, и упозоровају да би најављена блокада манастира представљала потврду верске и етничке нетолеранције у Дечанима, која се не мења скоро 20 година.

Епархија истиче да администрација општине Дечани врши опструкцију косовског уставног суда, а претње блокадом и насиљем манастиру, који је и споменик под заштитом УНЕСКО, наносе велику штету свим становницима Косова и Метохије.

На имању недалеко од манастира у Дечанима, након Другог светског рата подигнута су два предузећа "Апико" и "Илирија". Одлуком о враћању имања манастиру, та два предузећа остају на манастирском имању. Са том одлуком не слажу се ни у албанском друштву историчара, нити у локалној самоуправи у Дечанима.

Председник Општине Дечани Расим Сељманај не одустаје и каже да је враћање земљишта манастиру политичка одлука, да ће се на нивоу политике решавати и да општина неће спроводити одлуку уставног суда.

Албански историчари у Дечанима упозоравају да ће евентуална ескалација незадовољства бити одговорност косовске владе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво