"Учешће цивилног друштва важно у процесу ЕУ интеграција"

Докле се стигло у процесу европских интеграција и какво је стање у сваком поглављу теме су четврте пленарне седнице Националног конвента о Европској унији, која ће бити одржана у понедељак, 24. априла, у Скупштини Србије.

Шефица Преговарачког тима Тања Мишчевић пред седницу Конвента каже да укључивање цивилног друштва у процес приступања омогућава већу ширину мишљења и погледа у оквиру процеса за чији је успех инклузивност важан чинилац, јер се он односи и утиче на сваки део друштва.

"Због тога је цивилно друштво, преко Националног конвента за ЕУ, укључено у процес усвајања свих докумената из преговарачког процеса, који омогућавају отварање поглавља", навела је Мишчевићева у разговору за портал Јуропијен Вестерн Балканс.

Додаје и да је Конвент први пут потпуно био укључен у прављење акционих планова и стратегија за различите области у преговарачком процесу, а неке од њих су поглавље 1- слобода кретања робе, 3 - право пословног настањивања и слобода пружања услуга, те 11- пољоприведа и рурални развој.

На седници ће бити речи и о трећем сету препорука за вођење приступних преговора у Књизи препорука Националног конвента о ЕУ, која, како објашњава координаторка Наташа Драгојловић, представља сведочанство о томе како су преговори вођени, којом динамиком и са којим кључним темама и тачкама преговора, какви су били ставови Владе, а какви цивилног друштва.

"Структуирана је тако да даје преглед садржаја поглавља, кључне делове докумената на бази којих се преговори воде, преглед активности које су Радне групе имале и препоруке и мишљења које су том приликом настајале", навела је Драгојловићева.

Истакла је да је могуће измерити реалан утицај препорука цивилног друштва које су на озбиљан и критички начин допринеле садржају докумената на бази којих се воде преговори, јер су први пут упознати са чињеницама које су препоруке усвојене, а које нису и због чега.

Учесници дискусије биће председница парламента Маја Гојковић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, као и Тања Мишчевић, а на почетку седнице биће представљени досадашњи резултати рада Конвента.

На крају пленарне седнице предвиђено је да по један члан из сваке Радне групе представи какво је тренутно стање у поглављу којим се та радна група бави, чиме ће јавности бити представљено колико је Србија напредовала у сваком од поглавља.

Национални конвент о ЕУ је платформа цивилног друштва, која окупља око 700 организација и чији је циљ да активно доприноси садржају преговора са ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво