Хан: На Западном Балкану нисмо обавили посао

Проширење Европске уније, уз све услове и критеријуме, најбоља је безбедносна политика коју је ЕУ икада имала – али она није бесплатна, изјавио је на Универзитету Принстон европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

"Замислите само где би сада биле Пољска или балтичке земље да није било проширења деведесетих година прошлог века", рекао је Хан, напомињући да само локални лидери могу да обаве посао око испуњавања критеријума за проширење.

Западни Балкан се налази у нашем "дворишту" и на том подручју је политика "извоза стабилности" нарочито релевантна, указао је Хан, јер "тамо нисмо обавили посао".

Хан је нагласио да је у региону Западног Балкана важно одржати кредибилну и чврсту европску перспективу приступања ЕУ да би он имао ослонац за стратешку стабилност и реформе, истичући да је мигрантска криза показала да је регион већ енклава унутар ЕУ.

Чињеница је да су лидери ЕУ недавно потврдили да је цео регион на путу ка пуноправном чланству у Унији, подсетио је Хан, што није мало достигнуће, поготово у тренутку када је дошло до "замора од проширења" и када једна чланица напушта Унију.

"Ако попустимо у посвећености Балкану, неко други би могао да се наметне и тај неко то већ покушава", упозорио је Хан и нагласио да је ЕУ најбоља опција, али да сви морају да буду спремни да "заиграју".

Локални лидери Западног Балкана морају да уложе напоре и наставе напредак, поручио је Хан, додавши да ти лидери морају да покажу политичку вољу уместо да играју политичке игре.

Потребно је да спроведу стварне реформе на терену, поготово у областима владавине права и конкурентности, што може да угрози пословне моделе појединаца, али стратешки не постоји алтернатива и грађани то знају, истакао је Хан.

"Морамо да будемо бољи и чвршћи када употребљавамо европску привлачну моћ која је можда снажна, али је потребно да се користи на интелигентан начин", објаснио је Хан и поменуо пример да већина Срба верује како је Русија највећи инвеститор у Србији, иако је Аустрија уложила четири пута више.

"Мислим да је то добро приказује проблем са којим се суочавамо, јер ствар није у Русији већ у томе да ми нашу страну приче не приказујемо са довољно одлучности", закључио је Хан

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво