Хан: На Западном Балкану нисмо обавили посао

Проширење Европске уније, уз све услове и критеријуме, најбоља је безбедносна политика коју је ЕУ икада имала – али она није бесплатна, изјавио је на Универзитету Принстон европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

"Замислите само где би сада биле Пољска или балтичке земље да није било проширења деведесетих година прошлог века", рекао је Хан, напомињући да само локални лидери могу да обаве посао око испуњавања критеријума за проширење.

Западни Балкан се налази у нашем "дворишту" и на том подручју је политика "извоза стабилности" нарочито релевантна, указао је Хан, јер "тамо нисмо обавили посао".

Хан је нагласио да је у региону Западног Балкана важно одржати кредибилну и чврсту европску перспективу приступања ЕУ да би он имао ослонац за стратешку стабилност и реформе, истичући да је мигрантска криза показала да је регион већ енклава унутар ЕУ.

Чињеница је да су лидери ЕУ недавно потврдили да је цео регион на путу ка пуноправном чланству у Унији, подсетио је Хан, што није мало достигнуће, поготово у тренутку када је дошло до "замора од проширења" и када једна чланица напушта Унију.

"Ако попустимо у посвећености Балкану, неко други би могао да се наметне и тај неко то већ покушава", упозорио је Хан и нагласио да је ЕУ најбоља опција, али да сви морају да буду спремни да "заиграју".

Локални лидери Западног Балкана морају да уложе напоре и наставе напредак, поручио је Хан, додавши да ти лидери морају да покажу политичку вољу уместо да играју политичке игре.

Потребно је да спроведу стварне реформе на терену, поготово у областима владавине права и конкурентности, што може да угрози пословне моделе појединаца, али стратешки не постоји алтернатива и грађани то знају, истакао је Хан.

"Морамо да будемо бољи и чвршћи када употребљавамо европску привлачну моћ која је можда снажна, али је потребно да се користи на интелигентан начин", објаснио је Хан и поменуо пример да већина Срба верује како је Русија највећи инвеститор у Србији, иако је Аустрија уложила четири пута више.

"Мислим да је то добро приказује проблем са којим се суочавамо, јер ствар није у Русији већ у томе да ми нашу страну приче не приказујемо са довољно одлучности", закључио је Хан

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 21. апр 2017, 20:06)
Dejan [нерегистровани]

Stabilnost

Da niste nasilno poremetili stabilnost i napravili probleme po Balkanu ovaj region bi odavno​ bio prosperitetan i napredan. Vama je bilo bitno da Srbija kao prirodna najveća sila na Balkanu ne bude jaka a niste znali da samo Srbija zna kako da drži sve narode u balansu. Vratite ono što ste porušili i Balkan će biti na istoj lestvici kao Baltičke zemlje

(петак, 21. апр 2017, 19:39)
anonymous [нерегистровани]

Ако попустимо у посвећености Балкану

To vam je vazno. Da neko drugi nema uticaja u Srbiji. Ne interesuje vas Srbija kao zemlja, nego da se Rusi ograde i uniste. Zato ste primili Balticke Zemlje, Poljsku i ostale bivse zemlje iz Varsavskog pakta. Srbija nije direktno na ruskoj granici pa moze da ceka. 

(петак, 21. апр 2017, 18:01)
milan [нерегистровани]

Srbija

Srbija bi morala već davno bitu u Europskoj Uniji, a da
to još nije, nije krivda na njoj nego na Europskoj Uniji.

(петак, 21. апр 2017, 15:46)
anonymous [нерегистровани]

I opet samo problem Srbija i Rusija ???

Gospodine Han bojle nista da niste rekli kada nam Albanci prete Ratom vama samo jedan Problem sto vecina Srba voli Rusiju.

(петак, 21. апр 2017, 15:41)
anonymous [нерегистровани]

Kada vi na zap. Balkanu obavite "posao" do kraja, onda....

......ce biti - tesko nama"!

(петак, 21. апр 2017, 15:40)
anonymous [нерегистровани]

Sve evropske drzave, i clanice "EU", i one koje to nisu, mnogo.....

......bolje su zivele i funkcionisale pre "nastanka / stvaranja" - "EU"!!!